Vježbanje kod djece

Prije nego što pročitate ovaj naslov nemojte ga odmah krivo shvatiti. Cilj ovog članka nije naravno o tome kako čete natjerati vašu djecu da dižu utege ili da trče. Oni imaju tjelesni u školi, i imaju toliko energije da cijeli dan mogu trčati vani po parku a da se ne umore. Isto tako imaju brzi metabolizam pa je strah od pretilosti ipak manji nego kod odraslih osoba. No u današnje vrijeme je sve više i više djece debelo. Nezdravo se hrane i sve više vremena provode za konzolama i pred televizorom nego tamo gdje bi trebali. Na igralištu. Vaša uloga u tome je da motivirate svoje dijete da se počne baviti nekim sportom koji mu najviše odgovara. Da je to tako jednostavno svi roditelji bi to radili, ali današnju djecu je čini se nemoguće nagovoriti na bilo što stoga će vam trebati nekoliko savjeta i trikova kako bi vaša djeca postala aktivna.

INTERES DIJETETA ZA SPORT

Ako vam dijete ne pokazuje nikakav interes za sportom probajte ga animirati tako da se i vi uključite. Izađite sa njim van pred zgradu i uzmite loptu sa sobom. Već nakon par minuta shvatit ćete što ga najviše zanima, ili će početi šutati loptu nogom, ili će početi driblati rukama, kako bilo vidjeti ćete što voli i nakon toga pokušajte ga što više zainteresirati za sport kojim teži. Vrlo važno je da pustite dijete da samo odluči čime se želi baviti. Dosta roditelja tjera djecu da se bave sportom kojim su se oni bavili iz razloga što vole taj sport i misle da ga automatski i njegovo dijete mora voljeti. To nije tako, i nemojte tjerati dijete da se bavi sportom koji ga ne zanima. Dosta roditelja također misli ako jedan od starije braće ili sestara trenira neki sport, da će se i mlađemu to automatski sviđati. To naravno također ne mora biti istina i u većini slučajeva mlađima se zapravo ne sviđa biti u sjeni starijeg brata ili sestre.

Kada je vaše dijete odlučili kojim se sportom želi baviti, tu vi ponovno stupate na scenu. Poznato je da su djeca hirovita i da mijenjaju mišljenja i raspoloženja jednom dnevno. Tako da će vaše dijete danas možda voljeti nogomet sutra tenis prekosutra tko zna. Zato morate biti sigurni da će vaše dijete što više trenirati i vježbati sport koji je odabralo. Kada vidi koliko truda ulaže i kako mu postaje sve bolje i bolje interes za taj sport će mu se sigurno povećati. Nemojte biti lijeni nego izađite sa vašim djetetom i zadajte mu vježbe koje da radi u određenom sportu kako bi mu se vještine poboljšale.

VJEŽBANJE KOD DIJECE KOJA SE BORE SA KILOGRAMIMA

Sada ćemo preći na temu ako vam je dijete pretilo a ne želi se baviti nikakvim sportom. Problem zašto je pretilo je naravno u tome što previše jede. Ako mu i smanjite obroke ili ako se počne zdravije hraniti, morati će imati neku aktivnost kako bi skinuo nakupljene masne naslage. Ne vole sva djeca trčati, no ako vi krenete trčati i zamolite sina ili kćer da krenu sa vama vjerojatno će vrlo rado prihvatiti. Ako ne prihvate probajte im na razuman način objasniti kako bi to bilo dobro za njih jer su malo deblji od svojih prijatelja. Kada počnete trčati, slijedi vožnja biciklom. Svako dijete voli bicikle ili role pa na taj način vaše dijete može vježbati i gubiti kilograme. Također možete uključiti i plivanje u vaše aktivnosti.

Ako vidite da vam se dijete počinje razvijati možete mu pokazati najosnovnije vježbe. Počnite sa nekim laganim kao što su trbušnjaci i sklekovi. Nakon toga kako će on napredovat i vi mu pokazujte sve više vježbi.

Važno je da svome djetetu objasnite kako je vježbanje vrlo važan dio života i kako mora vježbati i baviti se sportom da bi svoje tijelo održao zdravim. U tim godinama mišići se već počinju formirati i ako vrlo rano postane debeo i počne se boriti sa viškom kilograma, postoji velika mogućnost da se toga neće moći dugo vremena riješiti. Stoga nemojte to dopustiti.

Slični članci