Kako zainteresirati vašu djecu za kampiranje

Ako do sada nikada niste bili na kampiranju s vašom djecom to se može činiti kao zastrašujuća aktivnost. Možda smatrate da je preteško, preopasno ili da vaša djeca neće to znati cijeniti no istina je da je kampiranje aktivnost koja može zbližiti cijelu vašu obitelj. Ne samo da će ovaj izlet na otvorenom zbližiti sve članove vaše obitelji već će ovo biti dobra izlika da se cijela obitelj udalji od televizora ili računala bar na neko vrijeme. Zadatak roditelja je da nauče svoju djecu kako razumjeti i poštovati svijet koji nas okružuje. Ako početna znatiželja koju vaše dijete ima za prirodu nije stimulirana ona postupno otupljuje kako razna ometanja suvremenog života ispunjavaju interes djeteta. Kako naš moderni život postaje sve složeniji i sveobuhvatniji, razumijevanje našeg prirodnog svijeta nudi djetetu dar koji će trajati cijeli život.

Zainteresirate vašu djecu za avanturu u prirodi tako da ju uvodite u njihov život malo po malo. Postavite šator u dvorištu ili vrtu te održite kampiranje tamo. Postoji velika razlika između spavanja na svojem krevetu i spavanju u vreći na podu, zbog čega će ako imate ugodno iskustvo s kampiranjem kod kuće (gdje se djeca mogu vratiti u kuću ako je potrebno) noći biti ugodnije kada dođete do pravog kampiranja. Započnite s odlascima u šetnju s vašim djetetom te malo po malo produžujte vaše izlet. Neće dugo potrajati da se djeca naviknu na boravak na otvorenom. Nakon nekog vremena više im neće trebati vaša pomoć da pronađu zabavu u prirodi te ćete se i vi moći posvetiti vlastitom uživanju u prirodi.  Međutim, ako primijetite da vaša djeca započinu izgledati pomalo nezainteresirano trebali bi imati neke ideje za igre ili aktivnosti na otvorenom.

Ne trebate planirati aktivnosti za svaki dan jer je najbolje pustiti da interesi vašeg djeteta djeluju kao neka vrsta vodiča – ali bi trebali biti spreman ponuditi neke alternative ako vašoj djeci ponestane vlastitih ideja. Uz malo truda s vaše strane primjeriti ćete kako će vas vaša djeca uskoro početi zapitivati kada ćete sljedeći put ići na izlet u prirodu. Opremite vaše dijete sa sredstvima koja će mu pomoći bolje istražiti i promatrati prirodni svijet, od minijaturnog svijeta insekata do lokalne flore i faune, te predivnih zviježđa na noćnom nebu. Ova oprema može uključivati dalekozor, teleskop te razna druga sredstva. Dopustite vašem djetetu da odluči koji su njegovi interesi te pokušajte organizirati sljedeće izlete u skladu s tim interesima. Iako ste vi možda već isplanirali aktivnosti za izlet, ako primijetite da vaše dijete ima neku drugu ideju pokušajte biti otvoreni za ideje vašeg djeteta. Možda ćete čak biti iznenađeni što vas vaše dijete može naučiti. Dobra ideja za zabavu na kampiranju je napraviti popis lokalne divlje flore i faune te pokušati „otkriti“ primjerke s popisa u divljini. Dokumentiranjem svojih otkrića, vaše dijete vidjet će napredak s kojim se zaista može ponositi.

Zbog prijetnji s kojima se danas suočava naš okoliš, moramo povećati naše napore da naša djeca uče o čudima prirode. Vaši napori da vaše dijete nauči o prirodi te da ju poštuje pomoći će vašem djetetu da tijekom svog života donosi mudre izbore koji će pogodovati okolišu i promicati vrijednosti održivosti za dobrobit cijelog svijeta.

Slični članci