Kako djeci odrediti raspored gledanja televizije

Među brojne ovisnosti današnjeg svijeta spada i televizija, koja čak zauzima mjesto pri vrhu liste. Djeca diljem svijeta provode veliki dio svog vremena gledajući televiziju, bez obzira zanimali se oni za emisiju koja se trenutačno prikazuje ili ne. Većini djece je to najbolji način da se riješe dosade. Međutim, televizija sada uzima vrijeme koje su djeca prije provodila vani na svježem zraku, bavljenjem sportom ili nekim slobodnim aktivnostima te sa obitelji. Tolika količina gledanja televizije može zadati brojne zdravstvene probleme. Ako primjetite da vaše dijete provodi puno vremena gledajući televiziju možda je vrijeme da uvedete neka pravila u vezi gledanja televizije.

Postavljanje pravila u vezi gledanja televizije biti će dobro za vaše dijete, ali i za cjelokupnu obitelj. Iako bi vaša djeca bila sretnija da ne postoje pravila u vezi gledanja televizije no stvaranje rasporeda gledanja televizije dati će vašoj djeci više prilika da se igraju samostalno te da stvore svoju osobnost. Gledanje televizije duže vrijeme može postati loša navika, pogotovo kada se radi o maloj djeci.

Postavljanje pravila u vezi gledanja televizije može značiti određivanje broja sati za gledanje televizije svaki dan ili određivanje vremena za gledanje televizije tijekom određenih sati ili dana u tjednu ili ćete dopustiti gledanje točno određenih televizijskih emisija. Na vama je da odaberete što najbolje odgovara vama i vašem djetetu. Odredite pravila, zapišite ih i postavite da vidljivo mjesto, te najvažnije od svega budite uporni. Očito, nećete dopustiti da vaša djeca gledaju što god se trenutačno prikazuje na televiziji. Provjerite da li postoji mogućnost roditeljske kontrole na vašem televizoru. Na taj način, možete blokirati određene kanale, a omogućiti potpun ili ograničen pristup drugima. Ako takva mogućnost međutim ne postoji, porazgovarajte s vašom djecom te im objasnite koji su programi i koje su televizijske emisije dopuštena, a koji programi i koje televizijske emisije nisu dopuštene.

Isplanirajte alternative s kojima bi mogli zamijeniti njihovo vrijeme pred televizorom. Djeca će često gledati neku televizijsku emisiju jer im je dosadno zbog čega vam neće biti teško odvući vaše dijete od televizora i nagovoriti ga na neku alternativu. Iako možete smisliti brojne aktivnosti koje vaše dijete može raditi samo, dobra bi ideja bila iskorisitit ovo slobodno vrijeme za obiteljske aktivnosti. Pođite u šetnju ili zaigrajte neku igru zajedno. Na ovaj način ćete produbiti vaš zajednički odnos i poboljšati zdravlje vašeg djeteta.

Slični članci