Zdrava prehrana za djecu

Većina roditelja, bilo oni roditelji malog djeteta ili malo većeg, neprestano imaju pitanja vezana uz prehranu svoga djeteta. Pitaju se da li im dijete jede dovoljno, ima li pravilnu prehranu te da li griješe s izborom hrane za njihovo dijete. Činjenica je da djeca neprestano rastu te im za rast mišića i organa trebaju razni vitamini i minerali koje dobivaju s prehranom što je razlog zašto vaše dijete treba raznovrsnu, ali i zdravu prehranu. Rano započnite učiti vaše dijete koje su namirnice zdrave, a koje nisu te ih učite primjerom. Ne možete djetetu reći da čips nije dobar te ga onda pojesti sami, reći djetetu da pije puno vode koju vi ne pijete ili mu objasniti važnost tjelovježbe dok sjedite ispred kompjutera ili televizora. Djeca uče gledajući svoje roditelje stoga morate biti pažljivi kako ćete se postaviti. Ne kažemo da više nikada u životu ne smijete pojesti čips, naravno da možete, sve dok ga jedete u razumnim količinama i ne prečesto. Djeca, a i vi trebate imati pet obroka dnevno, od kojih su tri glavna (doručak, ručak i večera) te dva međuobroka ( voće ili orašasti proizvodi).

©nvainio - flickr

Jedan od najvažnijih temelja zdrave prehrane je doručak. Znamo da škole započinju rano te da se djeci ne jede u to vrijeme, no doručak je energetska osnova dana te pomaže djeci da se lakše koncentriraju i da aktivnije prate nastavu.  Za ostale obroke pobrinite se da dijete jede raznoliko te da u svakom obroku ima voće ili povrće. Za zdravu prehranu hranite vaše dijete s voćem, povrćem, žitaricama od cjelovitog zrna, mahunarkama, ribom, sojom i proizvodima od soje, orašastim proizvodima te pokušajte što više možete zamijeniti ulje koje inače koristite s maslinovim uljem. Ovi proizvodi sadrže vlakna, proteine, vitamine, minerale, omega-3 masne kiseline i ugljikohidrate potrebne za zdrav razvoj vašeg djeteta. Izbjegavajte masnu hranu i slatkiše jer iako su ukusni oni ne predstavljaju temelje zdrave prehrane.

Nemojte koristiti hranu kao nagradu, jer ona tada samo postaje poželjnije i uz to neku drugu hranu pretvara u nepoželjnu. Kada djetetu kažete da će dobiti bombon ako pojede špinat, ono će shvatiti da je špinat nepoželjan jer ga morate potplaćivati da ga pojedete, a da je bombon poželjan jer je nagrada. Ako želite da vaše dijete s oduševljenjem jede sve što spremite, uključite ga u pripremu jela. Ne samo što ćete dijete naučiti sudjelovati u kućanskim aktivnostima već ćete provesti više vremena zajedno. Naravno djeci prepustite samo one zadatke primjerene njihovoj dobi te ćete ubrzo vidjeti promjenu u njihovu stavu. Najvažnije od svega, ako vaše dijete ima problema s težinom, nemojte napraviti veliku stvar od toga niti dijete prisiljavati na razne dijete jer ćete ga tako samo povrijediti. Da bi dijete izgubilo na težini promijenite mu prehranu i vježbajte s njim, ne samo što će dijete biti sretno što providite vrijeme s njim već će tjelovježba biti dobra i za vas.

Slični članci