Kako tretirati sportske ozljede

Ako pitate bilo kojeg profesionalnog sportaša koji su mu najveći problemi u životu neće vam reći žene ili financije nego ozljede. Svaki sportaš se barem jednom susreo sa ozljedom u životu. Neki sportaši koji mogu izbjegavati ozljede, mogu igrati i u kasnim tridesetima, dok neki moraju prekinutu karijeru u dvadesetima. Nisu ovi iz prve grupe rođeni pod sretnom zvijezdom i ne čuva ih anđeo čuvar nego znaju način kako zadržati tijelo mladim i kako izbjegavati ozljede. Prvi na listi nesretnika je sigurno bez konkurencije Greg Oden kojeg su Portland Trail Blazersi izabrali prvoga na draftu 2007. Godine ispred Kevina Duranta. On je svoju karijeru morao završiti sa samo 24. Godine. Isto tako njihov centar Yao Ming morao je završiti karijeru kada je napunio tridesetu godinu. Razlog su bile učestale ozljede i kod jednog i kod drugog. Da se to ne događa samo u košarci nego i u drugim sportovima svjedoči podatak da Roger Federer osvaja turnire i u tridesetoj godini, a da stručnjaci Rafaelu Nadalu predviđaju kraj karijere u 28. Godini. Razlog tome je što Federer maksimalno čuva svoja koljena i zglobove i nikada u životu nije imao veću ozljedu, dok Nadal maksimalno trči na svaku lopticu i bori se za svaki poen. Zato on u 24. Godini ima staklena koljena koja neće još dugo izdržati.

Ozljede najčešće nastaju zbog nedovoljne fizičke pripremljenosti. Ako niste maksimalno u treningu, vaše tijelo biti će izloženo riziku od ozljeda. Osim pravilnim treningom ozljede možete spriječiti i istezanjem i zagrijavanjem prije treninga ili utakmice. Ako na zagrijavanju osjetite da vas neki dio tijela zateže ili muči više , najbolje je odustati od treninga ili utakmice da se ne bi dogodila neka veća ozljeda koja će vas na duže vrijeme izbaciti iz pogona. Ako učinite sve u svojoj moći da spriječite ozljedu a do nje ipak dođe nekim nepredvidivim slučajem u sljedećih nekoliko savjeta moći ćete lakše sanirati ozljedu i vratiti se što prije na teren.

Ako vam je ozljeda uslijedila nekim udarcem ili ako ste krivo stali odmah morate ohladiti mjesto na kojemu je izbila modrica ili na kojemu je tijelo poplavilo. To možete napraviti tako da stavite led na to mjesto ili da legnete u kadu pa tušem puštate hladnu vodu. Takva ozljeda neće odmah proći nego će morati proći određeni period. Tu ne možete ništa napraviti nego preležati tu ozljedu jer nakon takve ozljede oporavak je dosta brz.

Najteže ozljede su one koje uključuju napuknuća ili pucanje kostiju. Nakon takve ozljede prvo što morate napraviti je da tražite stručnu liječničku pomoć jer sami ne možete ništa napraviti da vam ozljeda prođe. Doktor vam može utvrditi o kakvoj se ozljedi radi i dati vam savjet kako ju tretirati i kako da vam bude bolje. Ozljede te vrste zahtijevaju jako dug oporavak. Najveći problemi kod takvih ozljeda su ti da nakon što se vratite pokrenut će takozvani domino efekt pa će neke ozljede lakšeg tipa gotovo sigurno popratiti vaš povratak na teren. Recimo ako ste dugo izbivali zbog ozljede koljena postoji velika mogućnost da ćete pretrpjeti ozljedu lista ili prepona jer dugo nisu bili u pogonu i ne mogu podnijeti velike napone. To možete spriječiti tako da ne zaboravite da morate vježbati samo onaj dio koji ste ozlijedili nego da morate vježbati sve mišiće na nogama da i oni budu spremni podnijeti napore koji slijede. Terapija za takve ozljede je dugotrajna, i prije nego što se vratite morate biti sigurni da je ozljeda potpuno sanirana jer ako nije i dođe do ponavljanja ozljede može vam se trajno oštetiti dio koji nije potpuno zarastao i nećete više imati mogućnost baviti se sportom.

Ozljede koje su najmanje opasne su ozljede koje vas takoreći presjeku. Takve ozljede su grčevi koji vas mogu uloviti dok spavate ili istegnuče koji vam se dogodi tokom bavljenja sportom. Te ozljede ne možete tretirati jer će vrlo brzo proći, ali ih možete spriječiti zagrijavanjem i istezanjem prije napora.

Najbolji savjeti kako tretirati ozljedu su ti da se morate dovoljno odmarati. Morate shvatiti da vašem tijelu treba odmor. Za to je potrebna i psihička snaga jer vaš um će sigurno željeti što prije natrag u puni pogon no ne smijete zaboraviti da tijelo to ne može. Ako vam je bol neizdrživa slobodno uzmite tablete protiv bolova sa vremena na vrijeme ali ne zaboravite da ne pretjerate. Ako imate mogućnosti ne bi bilo loše da odete u toplice ili na odmor. Ako vam ozljede uključuju koljena jako dobro bi bilo kada bi ste mogli skinuti koju kilu i dok su koljena ozlijeđena olakšati im teret. Ako mislite da vam je ozljeda prošla i da ste potpuno zdravi a osjetite da vas taj dio boli tokom zagrijavanja odmah prestanite i dajte si još koji dan odmora. Tek kada ne osjetite apsolutno nikakvu bol onda ste spremni za napore koji slijede. Zapamtite da ozljeda koliko kod bila teška je izlječiva no ako se ta ozljeda ponovi jer niste bili dovoljno spremni, može dovesti do trajnog oštečenja. Zato uvijek mislite na to da vam par dana oporavka više mogu jako puno značiti.

Slični članci