Kako vježbati jogu

Joga je kao i pilates postala omiljeno sredstvo za opuštanje kod raznih dobnih skupina. Razlika u jogi i pilatesu je ta što pilates vježbate i jačate mišiće, dok je joga više spiritualna i pomaže vam da se opustite i da što više upoznate svoje tijelo i kroz istezanje upoznate granice svojega tijela. Joga je odlična jer vas puni samopouzdanjem i tjera vas da zavolite vaše tijelo. Jogu prakticiraju ljudi od 65 godina i kažu da se osjećaju ponovno kao mladići. Prvi savjet za jogu je da morate biti umno spremni za sat joge. Svoje probleme, negativna razmišljanja, sve što vas muči taj dan morate ostaviti kod kuće ili pred vratima joga centra. Ako niste mentalno spremni za sat joge vaše tijelo će to osjetiti i nećete se moći skroz opustiti i trenirati. Takav sat nema previše smisla pa ako vas muče neke nesavladive stvari taj dan radije preskočite trening. Uz sljedećih nekoliko savjeta moći ćete biti sigurni da radite pravilno svaku vježbu, i naučiti ćete nekoliko novih vježbi koje možete prakticirati.

©lululemon – flickr

RJEŠAVANJE STRESA JOGOM

Joga će vam u današnjem svijetu gdje je stres ključni faktor, kroz vježbe disanja i smirenosti pomoći da se nosite sa stresom svakodnevno. Prvo što ćete pokušati napraviti je vježba meditacije. Nabavite si podložak za vježbe joge. Nije skup i može ga se trenutno nabaviti u bilo kojem većem centru. Sjednite na podložak i prekrižite noge. Vaš cilj je sada da postignete stanje meditacije. To će vam u početku biti jako teško no što ćete više vježbati lakše će vam postati. Cilj je da pokušate ne misliti na ništa. To sada zvuči jako teško jer će vam kroz glavu prolaziti milijun stvari no svaka misao koja vam prođe glavom, neka prođe dalje. Probajte da vam um bude lagan i da ne misli na apsolutno ništa. Nemojte se zamarati sa nikakvim stvarima i kontrolirajte svoje disanje tako da duboko udahnete i sporo izdahnete. Ako uspijete postići stanje meditacije uspješno ste počeli sa prakticiranjem joge.

VJEŽBE JOGE

Sada ćemo se prebaciti na vježbe koje radite na joga satu. Prva vježba koju ćete raditi je vježba ravnoteže. Sjednite na stražnjicu i koljena savinite. Rukama se primite ispod nogo i nagnite se prema natrag tako da ostanete sjediti samo na stražnjici, a noge vam ne dodiruju pod. Duboko udahnite svaki puta kada se podignete. Sada vratite noge u početni položaj i ponovite tu vježbu nekoliko puta.

Sljedeća vježba je vježba istezanja kralježnice i vrata. Legnite potrbuške na vašu podlogu. Prvo stražnjicu gurajte prema gore, a potom neka vam tijelo ide prema natrag po principu da su vam ruke ravno ispružene i vučete ih prema natrag. Kada ste došli do točke zatezanja zadržite nekoliko sekundi i kontrolirajte svoje disanje. Nakon toga vratite se u početni položaj i ponovite vježbu nekoliko puta.

Sada ćete tu isto vježbu napraviti, no razlika je u tome što ćete sada stati na noge i stražnjicu dignuti skroz u zrak. Nakon toga stati ćete uspravno a vaše tijelo gurnuti prema dolje tako da se rukama primite za gležnjeve. Ako to ne možete vježbajte svaki dan i nakon nekog vremena uspjeti ćete se primiti za gležnjeve. Zapamtite tijelo vam mora biti ravno i disanje kontrolirano.

Sada ćete stati na noge i jednu nogu staviti ispred tijela skvrčenu u koljenu, dok će druga noga biti ispružena prema natrag. Ruke stavite kraj noge koja je ispred vas a glavom gledajte prema gore što je više moguće. Kada dođete do trenutka zatezanja, zadržite malo i kontrolirajte disanje kao i u svim vježbama do sada. Nakon nekoliko ponavljanja promijenite nogu i radite po istom principu.

Ovo bi bile vježbe kojima će svi početnici joge moći pristupiti bez ikakvog prethodnog znanja o jogi. Zapamtite da je najvažnije da vam je tijelo opušteno i disanje kontrolirano. Ako uspijete savladati principe joge i postići stanje meditacije, sigurno je da ćete se osjećati bolje i da će vam stres postati nešto čega se lako možete riješiti. U današnje vrijeme kada je zdravlje najvažnije nemojte si dopustiti da ste pod stresom.

Slični članci