Kako sniziti razinu šećera u krvi?

Visoki šećer u krvi je jako ozbiljno zdravstveno stanje te vam može prouzročiti brojne probleme. Na početku visoka razina šećera u krvi ne mora značiti ništa više od osjećaja nelagode te potrebu za čestim posjetima kupaonici no kada se ne čini ništa u vezi visokog šećera u krvi, mogu nastati ozbiljni zdravstveni problemi. Osoba sa jako visokim šećerom u krvi može pasti u komu ili čak umrijeti. Smanjenjem razine šećera u krvi prije nego postane visoka, možete spriječiti razne kratkoročne i dugoročne zdravstvene probleme.

(Foto: Corbis.com)

(Foto: Corbis.com)

Prvi i možda najvažniji korak koji morate poduzeti je znati fizičke simptome visokog šećera u krvi da bi ih mogli prepoznati kada vam se dogode. Ovi simptomi  uključuju pretjeranu žeđ, često mokrenje, mutan vid, pretjerani umor, osjećaj suhih usta te nelagoda. Ako osjećate jedan ili više ovih simptoma provjerite razinu šećera u krvi kod kuće (naravno ako imate uređaj za mjerenje šećera u krvi) ili kontaktirajte svog liječnika. Ako volite piti sokove, sljedeći korak će vam biti jako težak jer on zahtjeva zamjenu svih vaših pića sa običnom vodom. Ne samo da će vam voda pomoći da isperete svoj sustav već biti korisna u kontroliranju vaše težine. Osobe s visokom razinom šećera u krvi trebale bi piti najmanje 8 čaša vode dnevno, jer je ovo odličan način za smanjenje razine šećera u krvi. Jedan od odličnih načina za smanjenje razine šećera u krvi je fizička aktivnost. Svakodnevno vježbanje od trideset minuta do jednog sata može pomoći regulirati i smanjiti razinu šećera u krvi te također može sniziti krvni tlak i težinu. Svaka od ovih stvari može imati značajan utjecaj na razinu šećera u krvi.

Jedite manje količine hrana nego što obično no jedine ih više puta tokom dana. Izbjegavanje hrane može izazvati pad šećera u krvi, što nije dobra stvar dok će smanjivanje obroka i raspoređivanje tokom dana imati dobar utjecaj na vašu razinu šećer u krvi. Naravno ako jedete nezdravu hranu, ni raspoređivanje tokom dana neće vam previše pomoći. Odaberite zdravu hranu koja se preporuča za visoku razinu šećera u krvi poput lima graha, zobene kaše, kikirikija, cimeta, grejpa ili špinata. Zadnji korak koji trebate poduzeti je koristiti opuštajuće tehnika za ublažavanje stresa. Stresne situacije često mogu uzrokovati rast razine šećera u krvi poraste, što naravno može dovesti da budete još više pod stresom. Ovo može započeti grozan začarani krug. Meditacija, joga ili jednostavno provođenje vremena u tihom i mirnom prostoru može vam pomoći smanjiti stres i tako i razinu šećera u krvi.

Slični članci