Da li kokice debljaju

Svaka zdrava hrana može biti pretvorena u prehrambenu noćnu moru. Ako  zatrpate brokulu sa sirom, pržite luk i povrće u masti ili na palačinke od cjelovitog zrna dodate litru sirupa ova prethodno zdrava hrana će se pretvoriti u izrazito kalorične poslastice. Ista je stvar s kokicama. Ako ih prekrijete s puno maslaca one će imati puno više kalorija i masnoća nego što ih imaju inače. S druge strane, jesti razumnu količinu kokica pripremljenu na zdrav način može biti nutricionistički dobar izbor.

Kokice su popularan izbor grickalica pri gledanju  filmova u kinu, ali kokice koje možete kupiti u kinu su obično spremljene u ulju i prelivene s maslacem što dodaje puno neželjenih masnoća i kalorija. Kokice međutim mogu biti i izvrsna grickalice niske kalorijske vrijednosti ako se spremaju na pravilan način.  Kokice za mikrovalnu pećnicu također koriste ulje, no u posljednje vrijeme postoje kokice za mikrovalnu pećnicu s niskim udjelom masti. Najbolji način za spremanje kokica je korištenje aparata za pripremu kokica.

Kalorije mjere koliko energije je pruženo s bjelančevinama, ugljikohidratima, masti i alkoholom. Ta energija se koristi kao gorivo vašem tijelu. Izvor energije je jako važan jer neke namirnice zahtijevaju od vas da konzumirate veću količinu hrane za proizvodnju iste količine kalorija. 100 grama kokica ima 390 kalorija dok 4 žlice biljnog ulja sadrže 480 kalorija. Dakle kad se kokice pripremaju u ulju  broj kalorija koje kokice sadrže  brzo rastu. Čaša kokica koje su bile pripremljene u ulju sadrže 55 kalorija od kojih je 28 iz masti, dok kokice koje su pripremljene s aparatom za kokice imaju 31 kaloriju po čaši, a toga 3 kalorije dolaze iz masnoća. Šalica kokica pripremljenih u aparatu za kokice sadrži i 6 grama ugljikohidrata i 2 grama dijetnih vlakana.
Maslac i drugi začini dodaju kalorije. Kokice s maslacem koje nisu pripremljene s uljem imaju oko 62 kalorije po šalici, s time da je 33 od tih kalorija iz masti. Kokice s maslacem koje su pripremljene s uljem sadrže oko 73 kalorije po šalici, a od toga 42 kalorije dolaze iz masti.  Dodavanje začina kokicama kao što je sol dodaju još kalorija.

Ako želite dodati malo dodatnog okusa na svoje kokice, pokušajte pomiješati  chili papar i prstohvat soli u zdjelu, a zatim to nanesite na kokice. To neće promijeniti sadržaj kalorija, ali će povećati količinu natrija. Želju za slatkim može biti teško ukrotiti, ali s malo mašte kokice mogu ispuniti ulogu nečeg slatkog u vašoj prehrani. Pomiješajte zajedno četvrtinu šalice vode i četvrtinu šalice meda i zagrijte zajedno u tavi. Dodajte šalicu sitno sjeckanih orašastih plodova po vašem izboru , a zatim dobivenu mješavinu pospite preko 4 šalice kokica. Ovaj recept će dodati 240 kalorija od meda te još dodatnih kalorija od orašastih plodova, ovisno o tome koliko i kakvu vrstu orašastih plodova ste dodali. Oko 30 grama badema , otprilike oko 24 komada,  ima oko 170 kalorija, a dok oko 30 grama od pekan oraha, otprilike 20 komada, imaju oko 196 kalorija.
Bilo da se radi o kokicama ili od bilo kojem drugom prehrambenom proizvodu ono što će ga učiniti proizvodom koji deblja  je koliko ga pojedete i kolika je energetska potreba vašeg tijela. Balansiranje unosa kalorija s pravom mjerom proteina, ugljikohidrata i masti uz aktivan stil života stvorit će optimalnu ravnotežu. Kokice same po sebi nisu hrana koja deblja, no imaju taj potencijal. Budite pažljivi pri načinu na koji pripremate te kokice i nemate se čega bojati.

Slični članci