Kako se riješiti nesanice

Zbog ubrzane svakodnevice, puno radnih sati i stresa vezanog uz takav način života, sve češće imamo problema s nesanicom. Može se dogoditi da se to pretvori u neku ozbiljnu bolest, iako većinom ostane na razmjerima malog problema kojeg je lako riješiti. Preporučamo slijedeće metode:
Prije svega, potrebno je osigurati potpunu tamu u spavaćoj sobi kako se oči ne bi dodatno umarale vanjskim elementima. Slijedeća jako važna stvar je tišina jer zvukovi omeću relaksaciju. Ako je potrebno, koristite čepiće za uši. Treba naći i idealnu poziciju za glavu. Pokušajte namjestiti jastuk tako da vam vrat bude paralelno kako se živci ne bi kontraktirali. Sada, nakon što ste pronašli idealnu poziciju tijela (većinom je najbolja pozicija fetusa-na bok, sa sakupljenim nogama-iako to ovisi od osobe do osobe), otvorite oči i pokušajte neprekidno buljiti u jedan dio sobe kako bi se oči što prije umorile, a vi tonuli u san.
Bitno je imati regularan bioritam tj.buditi se i odlaziti spavati u približno isto vrijeme. Količina sati koje trebamo provesti spavajući ovisi od osobe do osobe, iako se kao generalno pravilo može reći da je to 8 sati dnevno. Prije spavanja dobro je priuštti si toplu kupku. Eterična ulja (npr.lavanda) isto nije na odmet. Nekoliko sati prije lijeganja, treba izbjegavati naporno učenje ili vježbanje, te gledanje televizije ili igranje igrica jer se tako organiram razbudi pa je teže zaspati.
Od prirodnih napitaka i hrane, odlična je žličica meda rastopljena u šalici toplog mlijeka. Kamilica i lavanda isto tako. Treba izbjegavati tešku i prezačinjenu hranu. Kavu isto tako treba izbjegavati otprilike 6 sati prije počinka. Šećer u voću, kao npr.banane sadrže triptofanin. Šećer u jabukama pospiješuje proizvodnju seratonina. Kompleksni šećeri koji se nalaze u riži i ostalim cijelovitim žitaricama olakšavaju da se triptofanin pretvori u seratonin. Ako se pridržavate svih ovih naputaka, noćas ćete zasigurno spavati kao beba. Laku noć!

Slični članci