Kako se motivirati za vježbanje?

Često kada započnete sa svojom tjelovježbom dogodi se da izgubite volju za vježbanjem zbog raznih razloga. Iako ste svjesni da je tjelovježba ključna za zdravo tijelo te ste joj se čvrsto odlučili posvetiti, ponekad se nikako ne možete natjerati na vježbanje. Postoji milijun isprika koje možete smisliti da bi odgodili vaše vježbanje, ponekad ste previše umorni za vježbanje, ponekad nemate vremena, ponekad vam se ispriječi neka druga aktivnost, a nekada jednostavno nemate motivaciju. Naravno svima nam se ovo znalo dogoditi, te to ne predstavlja veliki problem u slučaju da se to dogodi jednom. No što trebate učiniti da bi spriječili da se to dogodi ponovno? Uz pomoć sljedećih savjeta svaki put ćete se uspjeti motivirati ne samo za vježbanje već i za razne druge aktivnosti.Vježbanjem do savršenstva.

Uspostavite svoje ciljeve vježbanja. Zapišite što želite postići sa svojim režimom vježbanja poput gubitka težine, povećanja fizičke spremnosti ili pak povećanja mišićne mase. Ako je vaš željeni cilj gubitak težine, zapišite svoju trenutnu težinu te ciljanu težinu, a ako je vaš cilj povećanje određene mišićne mase poput mišića ruku zalijepite sliku vaših sadašnjih mišića te sliku vašeg željenog cilja. Vaš cilj treba biti jasan, precizan te najviše od svega ostvariv. Izaberite jedan glavni cilj koji ćete zatim razbiti u nekoliko manjih. Na taj način, ova manja postignuća motivirati će vas da nastavite vašu tjelovježbu. Kada razmišljate o odgađanju vaše tjelovježbe na drugi dan, u tom trenutku učinite bilo kakvu tjelesnu aktivnost. Pođite u šetnju ili napravite 10 trbušnjaka ili sklekova te ćete nakon nekoliko trenutaka kada vam srce započne kucati brže odlučiti da bi ipak mogli vježbati još malo.

Zamislite svoje ​​novo te zdravije tijelo. Zamislite kako želite izgledati te kako se želite osjećati. Trebate shvatiti da ovu sliku koju imate u vašem umu možete postići ako samo ustrajte u vašoj tjelovježbi te naravno i u pravilnoj prehrani. Postavite svoju sliku na vidljivo mjesto te sa svakim ostvarenim novim ciljem dodajte nove slike. Praćenje vašeg napretka na ovaj vizualan način pružit će vam dodatnu motivaciju u danima kada niste raspoloženi za vježbanje. Nagradite se za postizanje svojih ciljeva. Na primjer, nakon što izgubite određen broj kilograma možete si kupiti novu odjeću,  knjigu ili pak neki tehnički aparat kao nagradu.  Kao dodatni alat u borbi protiv odustajanja korisno je vježbanje u paru s nekim jer ćete na ovaj način moći motivirati jedni druge za ostvarivanje ciljeva čak i ako vam nisu jednaki.

Nakon nekog vremena, tjelovježba će vam postati zabavan dio rutine te više nećete tražiti izlike za odustajanje od vježbe. Zapamtite najteža stepenica za prijeći je ona prva, te jednom kada započnete s vježbanjem možete se već smatrati pobjednikom jer ste prešli najteži korak, onaj prvi. Vaša želja za vježbanjem dolazit će vam prirodno nakon što shvatite koliko se bolje osjećate u zdravijem tijelu te prihvatite vježbanje kao izbor, a ne kao dosadan zadatak.

Slični članci