Kako vježbati za košarku

Vježbanje u košarci je jako bitna stvar. Samo vježbom možete postati dobar košarkaš. Vaše vježbanje treba se podijeliti u dvije grupe. Jedna dionica je u teretani, a druga dionica je vani na igralištu. Krenimo sa prvom.

Čim pomislite na fizičku snagu u košarci sjetite se Shaqa. No Shaq svoju građu može zahvaliti dobrim genima i bogomdanoj figuri. Najbolji primjer košarkaša koji je do svojeg statusa došao vježbanjem je Dwight Howard. Taj status je najbolji centar svijeta i jedan od najboljih obrambenih igrača u povijesti NBA lige. Kako je taj mršavko u tako kratkom vremenu postao naj dominantniji centar na svijetu? Jednostavno. Vježbanjem. Vježba u teretani treba trajati između dva i dva i pol sata. Za košarkaše je važno na kojoj poziciji igraju i na tome bazirati svoju pripremu. Naime centrima je važna snaga, no pumpanjem snage i mišića gubi se na eksplozivnosti i brzini. Zato je potrebno trčati sprinteve i duge dionice. Za niže igraće potrebno je raditi na brzini i skoku. Brzinu i eksplozivnost mogu vježbati na bilo kojoj zatvorenoj cesti ili stadionu. Skok vježbaju na sljedeći način. Potrebno je puno vježbi za trbušnjake jer sve kreće iz trbušnjaka. To će vam omogućiti dodatne skokove. Vježbajte listove i zadnju ložu. Jedna od najboljih vježbi za skok su čučnjevi. Radite ih u 6 serija sa 18 ponavljanja, a svakom serijom 2 manje. Također morate se puno istezati jer onda mišići mogu jače napredovati. Morate paziti da ne pretjerate i kada osjetite zatezanje stanete jer listovi i lože najlakše pucaju.

Drugi dio vježbanja je onaj na igralištu. Trebaju vam samo tenisice i koš. Najvažnija stvar u košarci je driblanje pa najviše pažnje posvetite tom aspektu vježbanja. Prvo se posvetite driblanju lopte iza leđa. Vježbajte da vam lopta odskakuje bez da vam pobjegne naprijed. Svaka vježba neka vam traje u serijama po minutu. Nakon toga vježbajte da vam lopta iza leđa prođe ispred vas i radi krug oko tijela. Također minutu. Ovaj način driblanja ako ga usavršite vrlo lako izbezumi protivnika. Nakon toga se spustite u niski položaj i prebacujte loptu brzo iz jedne ruke u drugu. Kada vidite da ste to savladali uključite driblanje prebacivanjem lopte iz ruke u ruku prolaskom kroz noge. Prvo probajte samo na jednu stranu pa samo na drugu. Kada vidite da ste i to savladali probajte direktno sa jedne strane prebaciti noge i ponovno proći loptom kroz njih no sada sa druge strane. Sada dolazimo do najvažnijeg djela driblanja. Takozvani crossover. Najučinkovitiji način prolaska protivnika. Loptom krenite na jednu stranu i brzo ju prebacite na drugu stranu dok vam je tijelo silom inercije još uvijek na drugoj strani od lopte. To će protivnika izbaciti iz igre jer će sila inercije njega također prebaciti na drugu stranu no pošto ste vi ispred njega u prednosti se jer možete ga proći dok se on ne stigne vratiti. Radite crossover vježbe duže nego ostale vježbe jer dobar crossover je najubojitiji dribling u košarci. Da bi to potpuno savladali pogledajte video nekih NBA zvijezda kao što su Derick Rose ili John Wall da bi vam stvar postala savršeno jasna. Nakon što ste savladali driblinge vrijeme je za vježbe kretanja. Počnite ih sa driblanjem kroz noge, tako da svakim korakom prema naprijed provučete loptu kroz noge. Radite to od jedne strane igrališta do druge. Nakon toga radite driblanje iza leđa da vam lopta ne otiđe ispred također hodajući od jedne strane igrališta do druge. Nakon toga normalno driblajte prebacivanjem lopte iz jedne ruke u drugu dužinom igrališta. Ove vježbe se rade u serijama po 3.  Da bi ste došli do perfekcije driblanja potrebno je spajati sve elemente u jedan. Napravite dribling kroz noge sa jedne strane prema drugoj, nakon toga dribling iza leđa i završite crossoverom. To radite u sprintu dužinom igrališta. Također u 3 serije.

Ako ste sve usavršili uzmite dvije lopte i probajte driblati sa njima. Tako će vam nakon nekog vremena driblanje jednom loptom postati puno lakše. Nakon vježbi driblanja slijede vježbe šuta. Tu nema pretjerane filozofije, cilj je da u određenom broju ponavljanja napravite neki šut. Prvo napravite sto polaganja sa obje ruke. Ne smijete fulati više od 3 za redom. Ako fulate počnite ponovno. Nakon toga puknite 80 šuteva iz lakta iz blizine. Također ne smijete fulati 3 za redom. Nakon toga puknite 75 šuteva sa polu distance. Tu ne smijete fulati 4 za redom. Slijede slobodna bacanja. Njih bacite 70, a ne smijete fulati 3 za redom. Nakon toga probajte 40 polaganja protrčavanjem ispod koša i 40 snažnih polaganja. Poslije toga vježba za centre, 40 udica. Završite sa pucanjem 25 trica. Ostaju vam vježbe dodavanja. Njih radite bacanjem lopte od zid ili dodajte kolegi loptu. Napravite dodavanje iz auta, dodavanje sa prsa, dodavanje od poda, dodavanje iza leđa i dodavanje jednom rukom. Kada vidite koje vam najlošije ide ponavljajte ga dok ga ne usavršite. Završite vježbama skoka. Neka vam kolega puca po košu a vi probajte uhvatiti sve što fula. Nakon toga priđite mu blizu i pokušajte mu blokirati šut. Time završava vježbanje. Ponavljajte vježbe što češće jer samo vježbom postajete bolji igrač.

Slični članci