Što ne jesti u trudnoći

Jako je bitno znati što jesti i prije svega, koje namirnice izbjegavati u trudnoći kako bi se rizik za kontaminaciju toksoplazmoze i drugih bakterija sveo na minimum. Tako imamo namirnice koje bi trebalo jesti u što većim količinama i one koje bi u poptunosti trebalo izbjegavati u ovakvom osjetljivom razdoblju.

Namirnice koje treba izbjegavati su plodovi mora (sirovi, dimljeni ili slabo pripremljeni), suhomesnati proizvodi (salame, pršut, kobasice, hrenovke). Zbog većih količina  žive, ribe treba smanjiti na minimum. Sirovia jaja i svi proizvod u kojima su pristuna sirova jaja, treba izbjegavati zbog opasnosti kontaminacije salmonelom. Svježi sirevi su još jedna skupina hrane koju treba izbjegavati.

Mlijeko (samo pastorizirano) je jako bitno u trudnoći zbog proteina, kalcija, fosfora  vitamina A,B i D i trebalo bi konzumirati pet čaša dnevno. Jogurt može biti zamjena mlijeku. Idealno meso za jesti u trudnoći je konjsko zbog visokog udjela željeza. Uglavnom što se tiče mesa, bitno je da je dobro kuhano, da nije premasno i preslano.

Neke studije pokazuju da male količine kofeina nema negativne posljedice, dok druge dokazuju da konzumacija kofeina može izazvati spontani pobačaji, preuranjeni porod i malu težinu bebe. U biti, kao generalno pravilo, ne bi se smijelo uzimati vise od 300mg kofeina dnevno. Kofein je diuretik, što znači da izbacuje vodu iz organizma, ali to uzrokuje i gubitak kalcija iz organizma. Potrebno je piti puno vode, ali ne samo vode, već i voćnih sokova. Gazirana pića bi bilo najpoželjnije izbaciti, ukoliko to nije moguće, svesti na minimum. Što se tiče alkohola, nema neke doze koju bi trebalo slijediti. Najbolje bi bilo u potpunosti ga izbaciti tijekom trudnoće.

Podsjećamo da je povrće sigurno za jesti tijekom trudnoće, ali treba biti dobro oprano kako bi se eliminirale eventualne bakterije koje se mogu naći na površini. Mahunarke ne smiju biti zaboravljene, pogotovo kod žena koje ne jedu meso jer imaju velike količine željeza i ukoliko se jedu sa žitaricama, izvrstan su izvor proteina.

Slični članci