Kako potaknuti da dijete posprema za sobom

Djeca su sjajna u pravljenju nereda, no nisu baš dobri u čišćenju tog nereda. Oni žive od jednog trenutka do drugoga; čim im dosadi jedna aktivnost, oni prelaze na drugu bez previše razmišljanja. Dok je vama kaos koji vaše dijete ostavi za sobom nakon igre uznemirujući, njima to vjerojatno uopće ne smeta. Oni se pitaju zašto trošiti vrijeme na pospremanje kad ima toliko drugih igara u kojima mogu uživati – posebno ako će odrasli pospremiti za njima ako se opiru pospremanju dovoljno dugo.

Djeca mogu biti ljeni te njihovi roditelji mogu izluditi pokušavajući nagovoriti djecu da pospremaju za sobom. Djeca imaju nevjerojatnu sposobnost da se isključe iz svega što njihovi roditelji žele da čuju zbog čega brojni roditelji odustanu od toga da nagovore djecu da čiste za sobom već sami čiste za djecom.

Naučite neke efikasne tehnike s kojima ćete zadobiti pažnju vašeg djeteta i pokrenuti ga.

Najbolji način da naučite vašu djecu da pospremaju za sobom je da započnete od malena s oblikovanjem njihova  ponašanja. Naravno da je primamljivo, pogotovo sa malom djecom, čekati da oni odu u krevet da sredite kuću no na ovaj način vaša djeca nikada neće naučiti što želite od njih. Ako im ne dopustite da vas vide da pospremate oni će misliti da njihove igrače pospremi magična vila dok spavaju. Djeca bi vas trebala gledati kako čistite po kući i pospremate njihove igrače te vam pomagati pri tome jer će na ovaj način moći kopirati vaše radnje i naučiti pospremati za sobom. Dok spremate igračke, pričajte o tome što trenutno radite. „Stavljam ove knjige na policu zato što im je tamo mjesto kad ih ne čitate. Polica za knjige štiti knjige tako da se ne oštete do drugog puta kad ih budeš čitao.“

Tražite načine da čišćenje učinite zabavnim

Upalite zabavnu glazbu koja se sviđa vašem djetetu svaki put kad pospremate igračke i plešite dok radite. Možete čak izmislite pjesmu za čišćenje. Ne požurujte svoje dijete prilikom čišćenja. Dajte svom djetetu do znanja da ako se igra sa igračkama onda ih i mora pospremiti. Ako dijete ima jedan sat za igru, odredite zadnjih 10 minuta za pospremanje igrački. Najvažnije je da budete konstantni.

Starija djeca

Ako imate stariju djecu dobra ideja bila bi da jedan dan u tjednu proglasite danom za čišćenje tokom kojeg ćete dodjeljivati poslove vašoj djeci. Objasnite im da trebaju počistiti za sobom jer želite da vaša kuća ostane čista. Napravite raspored prema kojem djeca imaju određene odgovornosti, kad se ustanu ujutro, poslije škole i prije spavanja. Na primjer, ujutro trebaju napraviti krevete i pospremiti kupaonicu nakon što se spreme za školu. Napišite raspored na papir tako da vaša djeca točno znaju što očekivati. Nemojte popuštati svojoj djeci tokom učenja da pospremaju za sobom.

Nemojte dopustiti da vam kuća postane sasvim neuredna prije nego što planete na djecu i tražite da pospreme za sobom, no nemojte dopustiti da vas djeca izmore pa da vi pospremite za njima. Umjesto toga, budite konstantni i držite sve pod kontrolom tako da čišćenje postane dio njihovog svakodnevnog života. Nećete morati zanovijetati vašoj djeci da čiste za sobom zbog toga što će ako slijedite ove savjete čišćenje za njih postati automatska akcija.

Slični članci