Posjetite Temišvar

Neovisno da li Temišvar posjećujete vlastitim automobilom ili autobusom u organizaciji neke putničke agencije , početna točka će najvjerojatnije biti parking shopping centra Iulius Mall Timisoara. Ovo zbog toga što je riječ o najvećem parkingu u gradu s preko 2.500 parking mjesta nadomak centra grada, ali i zato što je besplatan tijekom radnog vrijemena centra od 8 do 22h. U Temišvaru najveću znamenitost predstavljaju 3 gradska trga: Trg ujedinjenja, Trg pobjede i Trg slobode. Na trgovima se nalaze povijesne građevine stare i preko 200 godina, koje ocrtavaju bogatu povijest grada.

Trg ujedinjenja čini niz zgrada u klasicističkom i baroknom stilu od kojih se izdvajaju Barokna palača i Rimokatolička katedrala. Osim ovih zgrada na Trgu ujedinjenja se nalazi i veći broj drugih povijesnih zgrada koje su označene turističkim tablama na kojima je opisana njihova povijest . Sve ploče su višejezične , nalaze se na ulazima građevina i prilagođene su turistima. Na platou između povijesnih zgrada koje ograničavaju Trg ujedinjenja se nalaze bašte kafića u kojima možete uživati ​​u osvježenju i prekrasnom pogledu na stoljetne povijesti ovog grada. Trg pobjede je u današnje vrijeme najvažniji trg u Temišvaru . Na ovom trgu se održavaju sva važnija gradska dešavanja. Ovaj trg je i najuređeniji dio Temišvara s velikim travnatim i cvjetnim površinama , ali i dva šetališta , omiljena među lokalcima, koja se nazivaju Surogat i Korzo. Od znamenitosti na ovom trgu mogu se izdvojiti arhitektonski jedinstvena Mitropolitska rumunjska crkva , spomenik vučice s Romulom i Remom i Palača kulture. Trg pobjede se često naziva i Trgom Opere, zbog velikog značaja i centralnog mjesta Palače kulture, koja je poznata i kao zgrade temišvarske Opere, na ovom trgu. Trg slobode je najmlađi od 3 glavna trga Temišvara i na njemu dominiraju stara gradska vijećnica Temišvara, spomenik Djevici Mariji i Ivanu Nepomučkom i više vojnih zgrada. Stari naziv Trga slobode je bio Trg parade, a potom i Trg Evgenija Savojskog. Današnji naziv je dobio nakon revolucije 1849. godine.

Temišvar se često naziva i “Grad Parkova” zbog značajnog broja parkova u centru grada koji predstavljaju mjesta različitih gradskih manifestacija. Najpoznatiji parkovi Temišvara su Park ruža, Središnji park i Dječji park . Temišvar u svojoj ponudi ima i brojne restorane nacionalnih kuhinja Rumunjske, Turske, Njemačke i Mađarske. Ovako raznolika gurmanska ponuda je proistekla iz duge povijesti grada gdje su ovim prostorima dominirali različiti narodi. Danas takva povijest odražava multikulturalnost i kozmopolitizam Temišvara. Iulius Mall Timisoara je postao znamenitost Temišvara kao najveći shopping centar u ovoj regiji. Osim Iulius Mall Timisoara, u centru Temišvara se nalazi i Bega tržni centar, koji je nešto manje popularan, ali često u svojoj ponudi ima jeftinije proizvode. Ukoliko Vam se posreći i posjetite Temišvar u vrijeme sezonskih sniženja, moći ćete kupiti mnoge proizvode po cijenama nižim i do 50%. Sama posjeta Temišvaru ne bi bila kompletna bez obilaska dijelova grada koji nisu turistički. Najbolje je to uraditi tako što ćete krenuti u vožnju ulicama grada. Iako je ovo dio posjete koji će Vas možda malo i razočarati, na ovaj način ćete stvoriti kompletan dojam o Temišvaru.

temisvar.com

Slični članci