Da li je zdravo prati kosu svaki dan

Jedno od češćih pitanja o pranju kose je  koliko često prati kosu i je li zdravo prati ju svaki dan. To se pitaju svi koji su morali vezati kosu u rep već drugi dan nakon što su je oprali jer im kosa brzo postane masna. Glavnu zaslugu zbog masne kose preuzimaju žlijezde lojnice. One su se počele pojavljivati ispod vaše kože tijekom četvrtog mjeseca u utrobi i iako se nalaze posvuda na tijelu, osim na dlanovima i nogama, u najvećoj koncentraciji se nalaze uz vaše vlasište i lice. Ove žlijezde su obično povezane s pojedinim folikulama kose (osim na mjestima gdje nemate dlake kao što su kapci i usne). Žlijezde lojnice su odgovorne za izlučivanje sebuma, prirodnih ulja koja hidratiziraju vašu kožu i kosu. Sebum se prenosi na korijen dlake, gdje se onda dalje izlučuje do vanjskog sloja kože. Drugim riječima, vaše tijelo izlučuje masti i stanične otpatke na vašu kožu i kosu. Iako zvuči ružno, to nam pruža potrebne funkcije. Kao što smo već rekli sebum vlaži vašu kožu i kosu. Bez toga, koža i kosa bi nam bila suha i puno bi nam se ljuštila, ostavljajući stanice izložene vanjskim elementima.

Naša rutina kupanja i pranja kose temelji se na čudnom sustav lišavanja kože i kose njihovih prirodnih ulja s čestim pranjem sa sapunom i šamponom, a zatim ponovno stvarajući ta ulja s regeneratorom. To (obično) izvodimo kao dnevni ritual zbog nekoliko razloga: Po našim standardima, izgled masne, neoprane kose je općenito neprihvatljiv – i vi se sami osjećate čudno ako se ne otuširate ili operete kosu više od nekoliko dana. Drugo, ta prirodna ulja mogu dovesti do raznih problema s kožom, kao što je stvaranje akni.

Dakle, želite zadržati svoj status prihvaćenog i ne-smrdljivog člana društva trebali bi prati kosu. No ostaje pitanje koliko bi često trebalo prati kosu? Ispada da nema točnog odgovora na to pitanje. Čak i među medicinskim stručnjacima koji su specijalizirani za kožu,kosu i vlasište postoji neslaganje o korisnosti pranja kose i koliko često treba koristiti šampon,  ako ga uopće i treba koristiti. Neki  stručnjaci savjetuju protiv čestih pranja kose, ističući da to dovodi do hiperprodukcije sebuma  koja bi trebala nadoknaditi uklanjanje sebuma čestim pranjem. Drugi kažu da je pranje kose potrebno kako bi se spriječilo skupljanje sebuma u porama i folikulama kose što u nekim slučajevima dovodi do problema s kožom, poput akni.

Većina stručnjaka se slaže da je zdravo prati kosu svaki dan, sve dok koristite blagi šampon. Usredotočite se na pranje korijena jer je vaše vlasište ono što je masno, a ne ostatak vaše kose. Za masnu kosu trebate koristiti i regenerator, no samo ga stavite na donje dvije trećine kose, a nikako na korijen. Osobe s grubom ili suhom kosom bi možda trebale prati kosu svaki drugi dan. Bez obzira na vrstu kose koju imate, sve dok ne upotrebljavate jake šampone koje kosu potpuno lišavaju od prirodnih uljima i dok tretirate kosu s regeneratorom redovito pranje kose neće učiniti bilo koju štetu.

Slični članci