Kako masirati stopala

Masaža stopala koristi se u različite svrhe. Možemo ju raditi na nekom drugom ili na smom sebi. Od običnog opuštanja, otklanjanja napetosti i težine u stopalima, često se koristi kao dio predigre prije seksa ali i za oslobođenje od određenih smetnji u organizmu. Iako tako ne izgleda, stopala su izuzetno osjetljiva i imaju veliki broj živaca. Također, sadrže točke povezane sa svim organima i tkivima u tijelu tako da pritiskom na određeni dio stopala možemo utjecati na određeni organ. Ovo je dobro znati kada biramo obuću jer neudobna ili nekvalitetna obuća neće utjecati samo na naša stopala kako se obično misli nego na cijelo tijelo. Također, prema stanju stopala možemo primjetiti poremećaje u organizmu koje još ne osjetimo. Bilo kakve promjene na koži, topliji ili hladniji dio stopala, kurije oči ili žuljevi mogu nam ukazati na promjene u organizmu.
I dok za refleksoterapiju kako se stručno naziva masaža stopala postoje stručnjaci čije školovanje traje bar dvije godine, ne moramo biti toliko stručni kako bismo sebi sami ili nekome drugom pružili opuštanje masažom stopala. Masirati stopala možemo sjedeći ili ležeći. Važno je da se osjećamo opušteno.

Masaža se izvodi tako da palce obiju ruku stavimo na gornju stranu stopala a ostalim prstima pridržavamo stopalo sa donje strane. Kružnim pokretima lagano prelazimo od gornjeg dijela stopala od prstiju sve do pete. Ovo ponovimo desetak puta. Nakon toga, zakrenemo lagano stopalo kako bismo mogli palcima doći do donjeg dijela stopala. Sada, kako bi pritisak bio malo jači, stavite palac na palac. Zatim krenite od sredine donje strane stopala, odmah ispod prstiju pritiskati točku po točku sa što manjim razmakom između točaka. Od korijena prstiju pritiskamo točke po sredini stopala sve do pete. Vrlo je važno poslije svakog pritiska podići prste od stopala i zatim ih vratiti natrag na stopalo kako bismo pritisnuli slijedeću točku. Ovo ponovite pet puta. Nakon toga, poslušajte svoju intuiciju i osjetite koji biste dio stopala trebali tretirati i učinite to kružnim pokretima u smijeru kazaljke na satu. Kojim prstima ćete to učiniti ovisi o dijelu stopala. Prilagodite masažu sebi. Važno je da ste opušteni dok to radite. Ako naiđete na bolne dijelove, pokušajte ih tretirati malo duže uz to duboko dišući. Nakon toga krenite na skočni zglob te ga isto tako kružnim pokretima prođite cijelog, također pet puta. Prije kraja masaže ostali su nam još samo prsti. Njih ćemo prvo sve zajedno istegnuti prema gore pa zatim prema dolje. Svaki položaj radimo do granice ugodnosti i zadržimo ih u tom položaju desetak sekundi. Zatim svaki pojedinačni prst nekoliko puta „uvijemo“ na jednu pa na drugu stranu. Ne previše, ovo ne smije boljeti. Krenemo od palca sve do malog prsta. Nakon toga svaki prst još malo istegnemo od stopala tako da ga uhvatimo sa gornje strane (nokat) i donje strane i izvučemo od stopala.

Niti jedan dio masaže ne treba raditi tako intenzivno da se pojavi bol. Ako vam je bio koji dio ove masaže neugodan, preskočite ga. U tom bi slučaju bilo dobro posjetiti stručnjaka jer postoji mogućnost da je to pokazatelj nekog problema u tijelu.

Korisno je koristiti ulje za masažu dok se masaža izvodi kako bi pokreti bili nježniji i lakši. U masaži stopala možete se koristiti i šemom sa slike koja pokazuje koji je dio stopala povezan sa kojim organom.

Za značajnija poboljšanja u držanju tijela ili utjecaju na određeni organ, masažu stopala je potrebno ponavljati neko vrijeme svakodnevno. Budući da masaža ne traje dugo, to neće biti problem.

Slični članci