Kada antibiotik počinje djelovati

Antibiotici su vrlo važan segment moderne medicine.  Upotrebljavaju se za borbu protiv bakterija. Antibiotici ne funkcioniraju protiv svih infekcija već unišstavaju samo bakterije, ne i virusne infekcije. To je razlog zbog kojeg doktori neće za sve infekcije prepisati antibiotik.

Neki su natibiotici efikasni samo protiv određenog tipa bakterije dok se drugi upotrebljavaju za širok spektar bakterija. Prema reakciji u laboratorijskim analizama, bakterije djeliom u dvije skupine: Gram pozitivni i Gram Negativni. Najčešće infekcije poput prehlade, bronhitisa i grlobolje su uzrokovani virusima. Stoga ih u ovim slučajevima ne smijemo koristiti. Prekomjerno i bespotrebno korištenje antibiotika ima mnoge negativne posljedice i moguće nuspojave. Neke viralne infekcije poput viroye, herpesa AIDS-a/HIV-a mogu se tretirati antiviralnim lijekovima. Prema vrsti oboljenja, simptomima i krve slike doktor može odrediti jesu li antibiotici potrebni ili ne. Kada nam doktor prepiše antibiotik, bilo bi dobro upitati ga za eventualne nuspojave. Naime, antibiotici mogu izazvati proljev, mučninu i bol u želucu. U nekih pacijenata moguće su i alergijske reakcije poput fleka na koži, iscijedaka, i u težim slučajevima, teškoća s disanjem. Neki antibiotici ubijaju i tzv.“dobre bakterije“ –bakterije koje nastanu spontano u našem organizmu i koje su nužnme za normalno funkcioniranje. Te bakterije dođu „zamjenjene“ vrstom drugih bakterija koje mogu izazvati proljev. Ukoliko se to dogodi, potrebno je potražiti lječničku pomoć.

Antibiotici su u 20. stoljeću često smatrani „magičnim“ jer riješavaju teške, pa čak i smrtne bolesti. Nakon otkrića penicilina, prije 50-ak godina, otkriveno je stotinjak drugih antibiotika. No, ubrzo je zamjećeno kako bakterije, ako su tretirane istim antibioticima, počinju biti imune na njih, odnosno antibiotici više nisu u stanju izvršiti svoju zadaći već je potrebno bakterije „napasti“ drugim vrstama antibiotika ili većim i jačim dozama. Zato je bitno antibiotike koristiti samo ako je to stvarno nužno.  Pri uzimanju antibiotika jako je bitno da su pod lječničkim nadzorom jer za efikasno lječenje najbitnija je količina i dužina terapije. Jer ukoliko jedno od kriterija nije zadovoljeno, izlječenje neće biti potpuno.

Slični članci