Što je power yoga

Kao što je dobro poznato, yoga je drevna vještina vježbanja koja uključuje um, tijelo i duh. Postoji više yoga a razlikuju se po namjeni, željenom cilju, zahtjevnosti i vježbama koje se rade.

©lululemon - flickr

Power yoga je osmišljena oko 1990. godine u americi a oko toga tko ju je zapravo osmislio postoje podjeljena mišljenja. Prema jednima je „izumitelj“ power yoge Beryl Bender Binch a za druge je izumitelj Brian Kest. Zanimljivo je da su obojica bili učenici majstora ashtanga yoge, Sri K. Pattabhi Joisa. Svakako je vrlo važno napomenuti da se ovaj stari yogi ograđuje od power yoge jer je u ovom načinu vježbanja naglasak stavljen isključivo na fizičko vježbanje bez razvijanja ostalih aspekata koji su u yogi jednako važni. Također, o svojim učenicima koji su osmislili power yogu kaže kako je šteta da su oni koji još nisu sazreli u svojoj yoga praksi promijenili esenciju i izbacili drevnu tradiciju kako bi ju prilagodili svojim ograničenjima.

S druge strane, power yoga je postao univerzalni naziv na zapadu koji označava energetski intenzivan način izvođenja joga položaja. Oblikovana je prema ashtanga stilu yoge iako su asane (položaji u yogi) donekle izmjenjeni u odnosu na tradicionalne. Ovaj način vježbanja je približio yogu zapadnom načinu života i razmišljanja te je od tada yoga počela biti sastavni dio programa u fintess centrima. Na početku u Americi a kasnije diljem svijeta. Ljudi su ju počeli doživljavati kao način vježbanja. Power yoga nema određeni redosljed izvođenja vježbi te stoga svaki novi sat može biti drugačiji od prošloga.

Važno je znati, prije nego se priključite poklonicima ove vrste vježbanja da je power yoga kao što joj ime kaže fizički dosta zahtjevna tako da se ne preporučuje početnicima jer bi im mogla biti prenaporna a to bi opet moglo dovesti do odustajanja od vježbanja. Posljedice toga svi dobro znamo. Postoji također više stupnjeva vježbanja od osnovnog, početničkog do naprednih, intenzivnih grupa.

© lululemon - flickr

Jedan sat power yoge ide ovim redosljedom. Na početku je zagrijavanje. Nakon zagrijavanja slijedi vježba pozdrav suncu koja se ponavalja nekoliko puta. Zatim slijedi niz stajaćih i sjedećih položaja (asana) nakon kojih se izmjenjuju vježbe ravnoteže, rotacije i inverzije te na kraju završnim disanjem i istezanjem mišića.

Polaznici ove vrste joge zadovoljni su velikim povećanjem snage i fleksibilnosti i smanjenjem stresa usljed intenzivnog načina života. Ženski dio praktikanata power yoge vrlo je zadovoljno izgledom mišića koji su vretenasti i izduženi te izgledaju ženstveno za razliku od nekih vrsta vježbanja gdje mišići izgledaju robusnije što negativno utječe na ženstveni izgled tijela.

Dakle, poklonici tradicionalnih vrsta yoge neće na ovaj način vježbanja gledati blagonaklono. No onima kojima je svrha vježbanja samo fizička aktivnost i izgled tijela a odgovara im malo zahtjevniji program, sa ovim će vježbanjem biti itekako zadovoljni.

Slični članci