Kontaktne leće i zdrave oči – 12 pravila koja bi trebali slijediti

Željeli bi prijeći sa naočala na kontaktne leće, ali ipak niste sigurni da su leće sigurne kao naočale, ili mislite da je njega leća prevelika briga za vas.

Ili pak, vi koristite već kontaktne leće, ali još niste sigurni u njigovu pouzdanost tj. želite se uvjeriti da su one sigurna varijanta za vaše oči.

Pravilna njega vaših očiju i leća nije nuklearna fizika. Ovdje se nalazi 12 baznih pravila koje biste trebali slijediti kako bi vaše oči bile sigurne.

Suvremene leće odstupaju u kvaliteti, vaš liječnik oftalmolog ili optometrist će svakako nakon pregleda izabrati odgovarajuće leće za vas.

Čistite leće svaki put kad ste u doticaju s njima, čistite samo jednu leću, nemojte čistiti obje kontaktne leće istovremeno kako se ne biste zbunili, tj. da znate koju ste očistili, a koju niste.

Prilikom čišćenja leća nemojte zaboraviti očistiti odnosno dezinficirati kutijicu za leće sa tekućinom za kontaktne leće.

Svakako je preporučljivo da sve savkih nekoliko mjeseci zamjeni kutijica u koju spremate leće.

Ni slučajno nemojte kontaktne leće ostaviti preko noći u tekućini koju ste jučer ostavili u kutijici, svaki put kad odlažete leće, obavezno očistite kutijicu, te nalijte novu tekućinu.

Meke leće se nebi smijele ostavljati izvan kutijice ako ste ih skinuli sa očiju.

Pripazite, ako imate gripu ili jaču prehladu da ne dirate rukama leće, uostalom u takvim prilikama bi vam bilo zgodnije da koristite naočale.

Leće su dosta osjetljive što se tiče deodoransa i lakova za kosu, stoga to obavite prije nego stavite kontaktne leće na oči.

Svakako pazite na raspored izmjene leća, te si osigurajte zalihe prije isteka vremenskog roka. Nije preporučljivo koristiti leće dulje no što su propisane uputama proizvođača.

Izbjegavajte zadimljene prostorije, meke kontaktne leće mogu prikupiti svaku i najmanju česticu dima, te će vas vaše oči peckati.

Ako vas oko iritira dok se leća nalazi u oku, odmah izvadite leću, pregledajte leću, isperite oko i leću, te je vratite nazad u oko.
Ako neugodna iritacija, peckanje ne prolazi, izvadite je iz oka, te se obavezno posavjetujte s vašim liječnikom.

Nemojte spavati sa lećama, obavezno ih izvadite prije spavanja, te ih spremite u kutijicu sa steriliziranom tekućinom. Jedina iznimka su air optix night & day leće s kojim možete spavati, ali svakako bi bilo bolje uopće ne upotrebljavati leće prilikom spavanja.

Ova osnovna pravila bi trebali slijediti rutinski, svakodnevno, ako ih se budete pridržavali, problema nebi trebalo biti. U svakom slučaju zlatno pravilo je da ukoliko osjetite bilo kakve smjetnje prilikom nošenja kontaktnih leća da se u najkraćem mogućem roku obratite vašem liječniku.

Slični članci