Vježbanje kao svakodnevica

Vježbanje je najbolji način da svoje tijelo održavate zdravim. Uvijek imajte na umu da je zdravlje na prvom mjestu. Ako mislite da vam je raspored zgusnut i ne možete naći vremena za vježbanje, sami sebi lažete. Svaki dan možete naći 45 minuta za teretanu ili 20 minuta za trčanje ili vožnju biciklom. Ako ne vježbate često sigurno mislite da tome ništa ne fali, no ako krenete svakodnevno u teretanu i prestanete vježbati nakon nekog vremena, vidjet ćete da će vam odmah faliti. Ako je čovjek u potpunosti sretan svojim životom, ali ne i izgledom, zašto to ne popraviti i dovesti se u vrhunsku formu. Uz sljedeće savijete vježbanje kao svakodnevnica vam se neće činiti kao obaveza, nego kao dnevna rutina koja vam je potrebna da ostanete zdravi i budete zadovoljni svojim izgledom.

Pripremite se psihički na to da ste odlučili svaki dan ići u teretanu. Ako znate da morate nešto napraviti, kao ići na posao, tako morate svaki dan ići i u teretanu. Tako se postavite i držite se toga. Ako razmišljate na način pa neće mi ništa biti ako propustim današnji trening, radije uzmite par dana bez treninga i vratite se svakodnevnom vježbanju.

Rasporedite vrijeme za vježbanje kada vam najviše odgovara. Ako vam je teretana blizu posla, možete otići prije posla pa se istuširati na poslu, ili možete otići u vrijeme pauze. Ako vam je blizu mjesta prebivališta možete otići odmah poslije posla. Najteže je natjerati se otići kada dođete doma i legnete pred televizor, ljenčarite par sati i odgađate odlazak. Tako ćete sami sebi odmoći. Napravite rutinu tako da svaki dan jedno vrijeme bude određeno za vježbanje i toga se striktno držite.

Ako se odlučite na vježbanje, nemojte to odlučiti zato što vam svi prijatelji idu, ili vam je dosadno doma pa idete vježbati tek toliko. Učinite to iz pravih i valjanih razloga. Napravite to da budete zdraviji i spremniji. Ako se bavite sportom, vježbanje vam može samo pomoći u izdržljivosti, duel igri ili fizičkoj spremi. Ako imate problem sa viškom kilograma i nikako se ne možete natjerati na neku dijetu ili odricanje hrane, vježbanjem vam unos hrane ide u mišiće, i svakim danom će vam mišići rasti a trbuh se smanjivati.

Postavite si cilj koji želite postići vježbanjem i ne odustajte dok ga ne ispunite. Ako želite ojačati do određene granice ili želite smršaviti određen broj kila, ne odustajte dok to ne postignete. Ako vam se u nekom trenutku i učini da se ništa ne događa i da ne napredujete nemojte odustati nego nastavite raditi po svojem programu i rezultati će se prije ili kasnije pokazati.

Odaberite način vježbanja u kojemu ćete uživati. Ako ste osoba koja jako voli sport, slobodno svojem vježbanje bazirajte na sportu. Igrajte nogomet, tenis, košarku… ali dok to radite budite sigurni da se dobro trošite i da dajete maksimum. Ako ste pak osoba koja voli napore i odgovara vam teretana, jednostavno gledajte na vježbanje kao užitak i jedva čekajte da odete u teretanu.

Promijenite svakodnevne navike tako da ubacite nešto što može pomoći vašoj kondiciji. Ako vam se trening na početku čini pre težak i imate upale mišića, postoje stvari koje svakodnevno možete promijeniti a da ih ni ne osjetite, dok će vaše tijelo te promijene sigurno osjetiti. Vožnja busom jednu ili više stanica nije neka udaljenost, i slobodno prošećete tu jednu stanicu. Neće vam se činiti puno, a kad pogledate tih 15 minuta hodanja će vam dobro doći, a dok čekate bus na stanici i dođete na istu poziciju uštedjeli ste možda par minuta. Hodajte stepenicama a ne liftom. Odlično će vam koristiti za listove i prepone, a na istu lokaciju stići ćete možda dvije minute kasnije. Probajte u svemu što radite uvidjeti način na koji možete ubaciti malo vježbe u kretanje.

Pripremite opremu da bude spremna prije nego što krenete vježbati. Kada dođete u teretanu, pripremite sve što vam treba tako da nakon svake vježbe ne morate puniti bocu vodom ili vezati tenisice ili slično. Tako ćete se moći maksimalno fokusirati na trening i ne gubiti vrijeme na nebitne stvari.

Nakon vježbanja uzmite si potreban odmor. Nemojte pretjerivati na početku treninga. Ako vidite da vas boli nešto ili vam tijelo jednostavno više ne može, uzmite si odmor od dan dva, pa nastavite punim intenzitetom. Tako ćete smanjiti rizik od ozljeda.

Kada krenete vježbati mora vam netko pokazati kako pravilno raditi sve vježbe. Najgore je ako prvi put dođete u teretanu i sami mislite da sve znate. Vjerujte osoblju i slobodno ih pitajte da vam pokažu određenu vježbu, jer ako vježbu radite na nepravilan način možete se trajno ozlijediti. Kada već postanete iskusni i vidite da netko tko je nov krivo radi slobodno mu pokažite pravilan način vježbanja.

Nagradite se povremeno. Koliko god se odricali treningom i pravilnom prehranom, ne znači da sa vremena na vrijeme možete uživati u omiljenom obroku. Naravno nije cilj u tome da vježbate 10 dana pa pojedete dvije pizze, nego da povremeno uživate u omiljenom obroku u normalnim količinama.

Svi ovi savjeti će vam pomočiti da vježbanje učinite svakodnevnicom i kada krenete vježbati vidjet ćete koliko vam to dobro koristi tijelu i nećete pomišljati na prestanak.

Slični članci