Kako uzimati proteine

Proteini su svakom sportašu koji se aktivno bavi teretanom ili nekim drugim sportom postali neizbježan dio svakodnevnice. Izgradnja mišića gotovo je nemoguća bez unosa proteina u tijelo poslije vježbanja ili poslije bavljenja nekim sportom. Ovaj članak podijeliti ćemo na dva dijela. Na one koji se bave teretanom i na one koji se aktivno bave nekim sportom profesionalno ili rekreativno.

PROTEINI ZA ONE KOJI SE BAVE TERETANOM

Početi ćemo sa onima koji se bave teretanom. Proteine morate jesti svaki dan, u bar 3 obroka. Jednom ujutro, obavezno poslije treninga, i prije spavanja. Namirnice koje sadrže veliki broj proteina su tuna, piletina, jaja, posni sir… Rasporedite si unos proteina u tijelo ravnomjerno no poslije treninga ih ipak morate konzumirati najviše. Dosta ljudi ide u teretanu poslije posla ili im je teretana udaljena od mjesta stanovanja pa ne stignu odmah poslije teretane unositi proteine u svoje tijelo. Za takve bi bilo najbolje kada bi uspjeli kupiti proteine i unositi ih u svoje tijelo preko shakera poslije svakog treninga. Shaker za proteine nije skup i možete ga kupiti za nekih 30 kuna u bilo kojem centru koji je malo bolje opremljen. Nakon što ste nabavili shaker i proteine pomiješajte ih sa vodom prije kraja treninga, najbolje prije zadnje serije. Kada ste gotovi sa treningom odmah popijte proteine. Vaši mišići nakon treninga upijaju kao spužve i ako pojedete nešto masno ili nezdravo, mast će se primiti na vaše mišiće i neće rasti nego će propadati. Kada popijete proteine vaši mišići ih odmah upiju i stvore jača i izdržljivija mišićna vlakna. Ako pak ne želite na taj način konzumirati proteine, onda ih morate pojesti u namirnicama odmah nakon završetka treninga. Nemojte pre dugo čekati da vam se mišići ne ispuhnu. Ovakav način unošenja proteina izgraditi će vaše mišiće i biti ćete zadovoljni sa njihovim izgledom nakon svega nekoliko mjeseci.

PROTEINI ZA REKREATIVCE

Sada ćemo se prebaciti na ljude koji se aktivno ili rekreativno bave sportom. Njima su proteini također vrlo potrebni. Možda ne toliko zbog izgleda mišića i izgradnje istih, nego zbog izdržljivosti mišića. Proteine također morate uzimati nakon sportske aktivnosti, pogotovo ako imate dva treninga dnevno. Ako ćete konzumirati proteine osjetiti ćete veću razinu izdržljivosti i drugi trening ili druga sportska aktivnost dnevno vam neće toliko opterećivati mišiće koliko bi bez pravilnog unosa proteina. Način na koji ih možete unositi u svoje tijelo je jednostavan. Možete ih unositi preko shakera, preko krute hrane ili preko energetskih pločica. Tim energetskim pločicama hranjivost proteinima je otisnuta na pozadini pa dobro pročitajte deklaraciju kako bi bili sigurni da ste unijeli dovoljan broj proteina u tijelo. Ako među sportskim aktivnostima nemate vremena za ručak bogat proteinima onda vam je praktički jedino rješenje unošenje proteina u tijelo preko shakera. Za sve koji se bave nekim sportom koji jako pogađa tijelo i mišiće, bilo bi dobro kada bi proteine pomiješali za grožđanim šećerom.

Za sve one koji su pretili i pokušavaju sportskim aktivnostima skinuti kilograme, vjerojatno se boje uzimati proteine jer misle da bi ih proteini ponovno mogli debljati. To nije istina. Proteini vam neće unositi masti u tijelo nego će samo napuniti i oblikovati vaše mišiće, tako da nemate straha od debljanja nego sigurno možete konzumirati proteine u prahu i energetske pločice punjene proteinima.

Ovo su bili načini na koje možete svoje tijelo puniti proteinima. Ako mislite da ne vježbate dovoljno i proteini vam nisu potrebni, onda jednostavno odaberite zdrave namirnice i držite se njih te si na taj način napunite mišiće proteinima.

Slični članci