5 važnih savjeta za odlično zdravlje zubi ili pomoć dentalnog centra?

Velika briga oko zdravlja zubi je važna iz niz razloga. Zanemarivanje  zuba ne četkanjem ili zubnim koncem najmanje dva puta dnevno, kao i odlažene u redovite posjete stomatologu za preglede i čišćenja može uzrokovati truljenje zuba, karijesa i drugih neugodnih uvjeta koji bi mogli dovesti do skupih tretmana u kasnijem razdoblju. Ali kad već nema izlaza dobro je posjetiti i iskoristiti koju uslugu dentalnog centra.

Evo pet važnih savjeta za odlično zdravlje zuba koja će držati osmijeh zdravim i sjajnim:
1. Redovito četkanje – to je jedan od najlakših i najučinkovitijih načina sprječavanja karijesa, lošeg daha i bolesti desni. Stručnjaci preporučuju da peremo zube najmanje dva puta dnevno s pastom za zube. Četkicu bi trebalo zamijeniti svaka tri do četiri mjeseca. Pravila tehnika četkanje je četkati zube najmanje dvije minute (minuta na vrhu i minuta na dnu) u kružnim pokretima, koncentrirajući se na desni.

2. Korištenje konca barem jednom dnevno – konac uklanja plak i čestice hrane između zuba do kojih četkanjem ne možemo doći. Ne korištenje konca može dovesti do šupljine između zubi, kao i bolesti desni, tako da svakodnevno čišćenje zubnim koncem između svih zuba je vrlo važno za zdravlje zuba. Stručnjaci preporučuju konac prije nego što se operu zubi.

3.Redoviti pregledi su potrebni – većina odraslih i djece ne posjećuju stomatologa približno dovoljno. Bilo to zato što oni ne osjećaju kao da je to potrebno, ili zato što su uplašeni, mnogi ljudi ne odu na preglede najmanje jednom godišnje, a to se svakako preporučuje. Godišnji pregledi trebaju uključivati čišćenje, kojim se uklanja kamenac i plak na zubima, sprečava karijes i bolesti desni. Redoviti pregled također treba uključivati rengen, koji će tražiti sve postojeće šupljine koje će morati biti popunjene. Redoviti pregledi su najbolji način da se spriječi više ozbiljnih, skupih postupaka brige o njima prije nego oni eskaliraju.

4. Treba ograničiti šećer i određena pića – šećer je jedan od glavnih počinitelja pokvarenosti zuba, tako ograničavajući slatke zalogaje i pića poput sode, soka, i bombona je dobar način da se promovirata veliko zdravlje zuba. Osim toga, ova pića, uz alkohol, imaju visoke razine fosfora, koji smanjuju razinu kalcija u tijelu, što dovodi do slabijih zuba. Piće poput kave i crnog vina treba konzumirati u određenim količinama, jer oni mogu obojiti zube. Pića poput vode i mlijeka, koja su puna kalcija, su optimalna za pravilno zdravlje zubi.

5. Povećajte svoje vitamine –  kalcij i vitamini C i D su posebno važni za zdravlje zuba. Koštana gustoća počinje padati kada postajemo stariji, pa povećanje kalcija može pomoći zadržati gustoću kostiju. Vitamini C i D pomažu u apsorpciji minerala koji pomažu u zdravlju usta, zubi, i desni. Obilje kalcija dobivamo putem zelenog lisnatog povrća i mlijeka, kao dodatak su odlični ako ne unosimo minimalne zahtjeve vitamina C i D u organizam.

No međutim ako se nismo brinuli dovoljno dobro o svojim zubima postoji pomoć. Ta pomoć nam može svakako biti dobar dentalni centar i njegove usluhe jer nam osoblje koje je zaposleno u tom centru može pomoći da ispravimo zube te da dobijemo ljepši osmijeh kojeg se nećemo morati sramiti. Svatko od nas treba na dobar način brinuti o svom zdravlju, od pokvarenih i loših zubi mogu krenuti svakakve bolesti zato je bitno brinuti se o njima na najbolji mogući način, te redovito posjećivati stomatološku ordinaciju. Naravno da nas je strah zubara, ali to opet ovisi od čovjeka do čovjeka, ako se redovito i pravovremeno brinemo o svojim zubima, posjet zubaru će postati čista formalnost. Ali zahvaljujući isto tako današnjoj stomatologiji i dentalnim uslugama našim zubima se može pomoći na mnogo načina. Međutim odabir je na svakome posebno da li će voditi brigu o zubima ili ipak ne pa kasnije imati problema s njima.

Dental Centar B2

Slični članci