Prvi odlazak zubaru

Briga o zubima je jako bitna. Zubar za djecu vodi brigu o zubima djece sve do punoljetnosti. Da bi se izbjegao strah kod zubara veoma je bitna prva posjeta zubara koja bi djetetu trebala ostali u lijepom sjećanju.

Kada djetetu niknu prvi zubići, roditelji bi ih trebali upoznati sa zubarom. Zubar bi trebao biti upoznat sa stanjem oralnog zdravlja djeteta od radnih dana.

Idealno vrijeme da dijete ode kod zubara je s jednu godinu kada su zubići još zdravi i kada nema potrebe za nekim neugodnim stomatološkim zahvatima. Na prvom pregledu dijete će dobiti iskustvo kako je to kada ti zubar gleda u zube i usta.

Prvi odlazak zubaru zna biti strašan za djecu stoga roditelji trebaju pripremiti svoje dijete za zubara. Nikako se ne preporučuje govoriti negativno o zubarima, a pogotovo ne zastrašivati djecu sa vađenjem zubi ili davanjem injekcija. Sve su to razlozi radi kojih se djeca boje zubara. Postoje i roditelji koji se boje zubara koji zbog toga odugovlače odvesti zubaru i svoju djecu.

Prvi odlazak zubaru je stresan i za roditelje i za djecu. Na prvom pregledu zubar se upoznaje s djetetom. Također, savjetuje roditelje i dijete o oralnoj higijeni i zdravim prehrambenim navikama.

Kada prvi zubići niknu roditelji svom djetetu moraju kupiti dječju četkicu i pastu za zube. U početku zube djeci četkaju roditelji, zatim djeca to rade sama uz pomoć roditelja, a s vremenom se potpuno osamostaljuju. Ako se zubi dobro ne održavaju dolazi do karijesa mliječnih zubi.

Prvi preventivni ortodontski pregled bilo bi dobro da dijete napravi prije svoje 7 godine. Dijete bi trebalo nositi ortodonski aparatić ako ima pomicanja zubi u nepravilan položaj.

Roditelji bi trebali svoje dijete voditi dva puta godišnje na kontrolu. Lijepi i zdravi zubi djeteta su ponos su i samim roditeljima jer ipak su oni odgovorni za djetetovo zdravlje do 18. godine.

Sponzorirani članak
Zubar

Slični članci