Kako spasiti prijateljstvo?

Iako neka prijateljstva mogu završiti zbog svađe, često se zna dogoditi da za kraj prijateljstva ne bude baš nikakvog razloga već se ono samo od sebe ugasi. Ovo se većinom događa zbog nedostatka vremena jednog ili čak oboje prijatelja. Vjerojatno ste i sami doživjeli da nekada imate toliko posla i obveza da ne možete odvojiti ni trenutak vašeg vremena za druženje s prijateljima te tako susret s njima neprestano odgađate i odgađate dok jednom ne shvatite da se već jako dugo niste susreli s tim prijateljima. Da li ste već jednom izgubili prijatelja na ovaj način? Iako je prirodno da se neka prijateljstva s vremenom ugase, za neka prijateljstva ovo je povod da se promjene i razviju. Na vama je odluka koju sudbinu želite vašem prijateljstvu.

various visual stuff - flickr

various visual stuff – flickr

Istog trenutka kada uvidite da ste se vi i vaša prijateljica ili prijatelj počeli udaljavati poduzmite nešto. Nemojte čekati da oni poduzmu prvi korak jer će vas čekanje samo dovesti bliže gubitku vašeg prijateljstva. Postoji mogućnost da vaš prijatelj pod dojmom da je on napravio nešto krivo te da ste zbog toga odlučili zahladiti odnose. Nazovite ih i dogovorite druženje, pođite na piće ili u kino ili čak u šetnju. No ako je vaša svađa bila rezultat svađe  trebat će vam više od odlaska u kino da bi popravili vaše odnose. Ako želite spasiti ovo prijateljstvo morat ćete poduzeti prvi korak i ispričati se. Ako to zaista mislite ozbiljno, vjerojatno ćete uspjeti spasiti ovo prijateljstvo, no ako vaš prijatelj ne želi prihvatiti ispriku možda je vaše prijateljstvo zaista gotovo. Nakon isprike imajte ozbiljan razgovor s kojim ćete raščistiti zrak među vama i zaliječiti vaše prijateljstvo. Ako vi značite ovoj osobi koliko ona znači vama, uspjet ćete prevladati sve razlike i kroz kompromise obnoviti vaše prijateljstvo. Nakon što ste prevladali sve izazove pred vama i došli do zajedničkog rješenja pokažite vašem prijatelju koliko vam znači. Uvijek pronađite vremena za nju odnosno njega bilo na dnevnoj, tjednoj ili pak mjesečnoj bazi. Započnite sa stvaranjem novih sjećanja koji će izbrisati tu neugodnu stranicu iz vaše povijesti. Ako je vaš problem bio razdvajanje uslijed previše obveza, a premalo vremena, pronađite neku aktivnost koju oboje volite, a koju ćete moći raditi zajedno kao što je joga, nogomet, volontiranje u dobrotvornoj udruzi ili nešto drugo.

Ne zaboravite, da se ova sudbina ne bi ponovila dovoljno je samo uložiti vrijeme u vaše prijateljstvo te ga tako poštedjeti i potrebe za spašavanjem. Uzmite telefon odnosno mobitel u ruke i nazovite vašeg prijatelja te si dogovorite odlazak u kino, na piće ili pak na neku sportsku aktivnost.

Slični članci