Da li oprostiti nevjeru

Ako se pitate to pitanje onda negdje u vama mora postojati želja da oprostite toj osobi koja vas je prevarila. Naposljetku, ako ste 100 % sigurni da ne biste trebali oprostiti, onda se ne bi ni trebali pitati ovo pitanje, zar ne? Već bi se pozdravili s tom osobom, izbacili njega ili nju iz svog života i nastavili s vašim novim životom polako njegujući vaše rane. Ali ako se borite s ovim pitanjem, priča o nevjeri nije gotova za vas.

Nevjera stavlja veliki pritisak na brak, te se u mnogim slučajevima veza ne može spasiti nakon afere, no neki brakovi je uspiju preživjeti. Prva stvar koju trebate pogledati je karakter osobe koja vas je prevarila. Da li vas je prevario ikada prije? Da li je sebičan i opsjednut svojim izgledom ili je dobronamjeran, ali slab? Pogledajte kakve osobine ima vaš partner ili vaša partnerica i ako zaključite da je vrlo vjerojatno da će to ponoviti, odmah sve prekinite. Pretpostavimo da ste odlučili da vaš partner ima sposobnost da bude vjeran i da se afera dogodila samo jednom. Sada trebate razmisliti zbog čega se to dogodilo, ako otkrijete uzrok nevjere, možda ju je moguće izbjeći u budućnosti. Jeste li vi bili emocionalno nedostupni i time gurnuli partnera da potraži ljubav negdje drugdje? Ako iskreno možete reći da to nije istina, onda bi trebali razmisliti o tome da prekinete tu vezu u potpunosti. Ako vam vaš partner pruži neki drugi, logični razlog koji možete prihvatiti i oprostiti onda im oprostite, ali ako nemaju razlog koji vam ima smisla onda mu nemojte oprostiti.

Sljedeća stvar koju morate procijeniti je što vam je na kocki. Koliko vam znači život koji ste izgradili zajedno? Imate li djecu zajedno? Vodite li zajedno neki posao? Mislite li da im nećete moći vjerovati ponovno, ali ne želite izgubiti sve ono što volite? Da li je moguće oprostiti nevjeru zbog djece, braka ili čak novca? Kako ste saznali za nevjeru? Osjeća li se vaš partner krivo i pokušava li popraviti stvari? Da li je vaš partner spreman učiniti sve da bi mu oprostili? Koliko je dugo afera trajala? Pomno razmislite i pronađite odgovore na ta pitanja jer su to pitanja na koja samo vi možete odgovoriti.

Kao što znate postoji mnogo razloga da ne izaberete oprost. No što ako ste stvorili dug zajednički život i ako je vaš partner odličan roditelj vašoj djeci? Što ako se i vi osjećate krivi za nevjeru? Što ako se zbilja trude popraviti stvari i iskreno se grizu zbog nevjere? Što onda? Samo zbog toga što želite oprostiti, ne znači da to možete napraviti. Kako oprostiti? Postoji velika razlika između govorenja „Opraštam ti“ i stvarnog oprosta. Ključ do pravog oprosta je povjerenje. Na nekoj razini u svom srcu morate zaista vjerovati da možete opet vjerovati toj osobi da to nikada neće ponoviti. Ako stvarno ne vjerujete u to, nikada zapravo nećete oprostiti nevjeru i čak ako nastavite s vašom vezom ljutnja zbog tog bolnog događaja će izjesti ostatke vaše veze. Zagledajte se duboko u vaše srce i razmislite o svim pitanjima koja si postavljate i polako odgovarajte na njih. Tek kada otkrijete što mislite na najdubljoj razini, ispod sve te ljutnje, tek ćete onda moći saznati odgovor na pitanje : „ Da li oprostiti nevjeru?“

Slični članci