Može li se pas prehladiti

Kihanje, curenje iz nosa, glavobolja, čak i groznica: to ono što mi ljudska bića doživljavamo kada imamo prehladu. No, prehlada nije bolest koja je ekskluzivna za nas ljude jer i naši dragi ljubimci psi također mogu dobiti prehladu. Psi su više izloženi bakterijama i mikroorganizmima od nas ljudi, osobito oni koji provode više vremena na otvorenom . Tako da zapravo i nije čudo što psi mogu dobiti prehladu. U stvari, to je prilično česta bolest među psima. Načini na koje psi uhvatiti prehladu je kroz kombinaciju hladnog vremena ili naglih promjena u vremenu (smanjenje imunološkog sustava) te se mogu zaraziti preko drugih zaraženih pasa. No prije nego što vam kažemo što učiniti kada se vaš pas prehladi morali bi imati na umu neke metode prevencije. Uvijek dajte vašem psu zdravu prehranu baziranu mesu i čistoj filtriranoj vodi. Ako kupujete konzerviranu hranu kupite onu koja ima najmanje sastojaka i najviše proteina mesa. Izbjegavajte hranu na bazi žitarica koje se obično nalaze u trgovinama. Pobrinite se da vježbaju dovoljno i dodajte im vitamine u prehranu. To bi drastično trebalo spriječiti većinu bolesti koje vaš pas može dobiti. Upamtite, zdrav imunološki sustav je najbolja linija obrane koju vaš pas može imati.

Dakle, kako znate da vaš pas ima prehladu? To je prilično jednostavno jer su simptomi prilično slični onome što mi doživljavamo. Jedina stvar u kojoj se razlikuje je to što mi ljudi možemo govoriti o nelagodi, a psi ne mogu. Dakle, ako ste vlasnik psa morate znati i razumjeti simptome koje vaš pas proživljava tokom prehlade. Uobičajeni simptomi prehlade koje možete promatrati kod vašeg psa su curenje nosa, teško disanje, kašalj, kihanje, vodene oči i iscjedak iz nosa koji je žućkasto zelene boje. Obratite pozornost na simptome da se  normalna prehlada ne bi pretvorila u ozbiljnije dišne probleme. Neki mogući respiratorni problemi koji vaš pas može dobiti osim normalne prehlade su kašalj, upala pluća, gripa i pseća kuga među ostalima. Dakle, čim utvrdite da vaš pas ima prehladu je poduzeti akciju odmah.

Postoji nekoliko načina na koje možete pomoći vašem psu ako je dobio prehladu. Jedan od načina je da potaknete njihovu imunološka snage  što je prirodni način liječenja koji pomaže u slučajevima od nelagode do prehlade. Neki od načina za jačanje imunološkog sustava vašeg psa je dajući mu odgovarajuću prehranu bogatu s hranjivim tvarima. To će na prvom mjestu odličan način da se spriječe bolesti, ali će i pomoći nakon što se vaš pas razboli. Drugi način je da držite vašeg psa na toplom u svakom trenutku. Ako vaš pas živi vani, onda mu tokom zime pronađite neko toplo mjesto unutar vaše kuće da bi se zagrijao. Tokom hladnijeg vremena ga možete zagrijati s dekom.  Jedan od posljednjih način liječenja vašeg psa od prehlade je povećati njegov unos tekućine. Vašem psu možete dati običnu vodu ili možete dodati neku juhu u njihovu vodu koja će im dati snagu. Dodatak juhe u vodi daje im poticaj da piju kad inače možda nemaju volje za to. Ovo su sve one osnovne stvari koje činite za sebe kada se nalazite u tom stanju prehlade trebali bi i činiti za vašeg psa. Ako se simptomi pogoršaju ili se ne promijene nakon nekoliko dana vrijeme je za posjet veterinaru jer se može raditi o nečemu ozbiljnijem od prehlade. I na kraju, sjetite se da baš kao i nama i njima treba malo više maženja dok se osjećaju bolesni.

Slični članci