Kako liječiti upalu mišića

Upala mišića je najnormalnija stvar i dobivaju je svi sportaši koji se nakon nekoliko dana odmora bace na jak trening ili treniraju neki mišić koji duže vremena nisu trenirali. Liječenje takvih bolova je vrlo jednostavno, no opet morate paziti da ih liječite na pravilan način kako biste se ste se što prije vratili natrag na teren ili u teretanu. Pomoći ćemo vam sa nekoliko osnovnih savjeta pomoću kojih vam neće trebati profesionalna pomoć nego ćete sami moći tretirati ozljedu mišića bez straha od ozbiljne ozljede.

© Perfecto Insecto - flickr

Ako imate mogućnosti odite na masažu. Dobra masaža opustiti će vaše mišiće i izravnati vam sve čvorove u mišićima. Taj dan nakon masaže mišići će vas još više boljeti no već drugi dan će biti sve dobro i brzo će vam proći upala.

Kada idete vježbati ili trčati i znate da ćete napraviti dugačak i naporan trening i sigurni ste da čete dobiti upalu mišića, čim dođete doma, napunite kadu toplom vodom, i legnite unutra. Upala mišića neće stupiti odmah nego kada su vaši mišići hladni tako da to spriječite legnite u kadu i opustite svoje mišiće. To neće spriječiti upalu no barem će vam malo pomoći i upala neće biti toliko snažna.

Kada upala stupi na snagu i ako vas mišići jako bole slobodno popijte tabletu protiv bolova. To će opustiti mišiće i na kratko će vam pomoći da zaspete i da vas grčevi ne bude usred noći. To napravite samo kada je upala najjača i nemojte uzimati više od jedne tablete jer mišići vrlo lako postanu ovisni o takvim stvarima.

Kada ste gotovi sa treningom dobro se istegnite. Istegnite svaki dio tijela koji ste taj dan vježbali. Nemojte preskakati neki dio jer mislite da vam se taj mišić neće upaliti. Ako nemate vremena u teretani kada dođete doma i mišići su vam još uvijek topli prije tuširanja se barem na kratko rastegnite. Tako nećete dopustiti da vam se stvore čvorovi na mišićima. Ako imate loptu za vježbanje legnite na nju i kotrljajte ju po leđima dok ne dođe od donjeg dijela leđa do gornjeg dijela leđa.

Nabavite si sprave koje vam mogu pomoći da tretirate upalu mišića. U svakom dućanu sa sportskom ili medicinskom opremom imate masažere sa kuglicama koji su vrlo jeftini. Njim prođete po tijelu nakon vježbanja i svi čvorovi na mišićima će se izravnati.

To bi ukratko bilo sve kako tretirati upalu mišića. Morate imati na umu da to nije ozbiljna ozljeda i ne možete napraviti nešto previše kako bi spriječili da se upala mišića dogodi. Ona će se sigurno dogoditi no ako poduzmete neke mjere i prihvatite neke savijete umjesto da vam upala mišića traje nekoliko dana, vi je se možete riješiti za svega 1 dan. Najgora stvar koju možete napraviti je kada dobijete upalu mišića, da samo ležite cijeli dan i mislite kako će proći samo od sebe. I hoće proći će ali vjerojatno ne toliko brzo i toliko bezbolno kao što bi željeli. Izađite iz kuće, prošećite, radite sve kako biste se kretali usprkos boli koju možda osjećate u tom trenutku, no kada zaradite upalu mišića i prebolite ju vaši mišići će postati otporniji i moći će podnijeti mnogo teži teret nego što su mogli prije.

Slični članci