Kako se brinuti za vašeg psa za vrijeme ljetnih vrućina

Ljeto je odlično vrijeme za provođenje vremena s vašim psom. Možete uživati na suncu i svježem zraku, trčati, plivati i igrati se s vašim psom po lijepom vremenu u svako doba dana no ljeto također sa sobom donosi i razne probleme za vašeg psa kojih morate biti svjesni da bi i vama i vašem psu osigurali ugodno ljeto. Sa sljedećim savjetima otkriti ćete sve trikove koje možete poduzeti već ovog ljeta da bi vaš izbjegavao sve moguće probleme koje ga mogu zadesiti tokom ljeta.

Pobrinite se da vaš pas u svakom trenutku ima dostupnu hladnu vodu zbog opasnosti od dehidracije tokom ovih ljetnih vrućina. Ne zaboravite da vježba koja bi bila odgovarajuća za vrijeme zimskih mjeseci može biti previše stresna za vašeg psa za vrijeme ljetnih vrućina jer se zbog vrućine vaš pas brže umara.

Za šetnje s vašim psom odaberite povoljnije vrijeme poput ranog jutra prije nego započnu jače vrućine te predvečer kada sunce zađe. Ako možete psa voditi u šetnje samo tokom dana pobrinite se da olakšate vašem psu šetnju te da ohladite psa nakon šetnje. Pokušajte pronaći nove rute za šetnju na kojima se ne nalazi asfalt jer psi mogu opeći svoje osjetljive šape na vrućem asfaltu. Nakon šetnje možete prekriti s mokrim ručnicima ili ga pak otuširati ako voli vodu.

Jedna od odličnih ideja za vježbu tokom ljeta je odlazak na plažu jer se na taj način vaš pas može razgibati trčeći po plaži, loveći frizbi ili lopticu, nakon čega se može osvježiti u moru. Ne zaboravite da u ljetnim mjesecima temperatura može biti jako visoka, osobito u vašem autu zbog čega je pametna ideja izbjegavati ostavljanje vašeg psa u autu, čak i za kratki period vremena. Čak i iako morate obaviti nešto na samo nekoliko minuta razmislite o tome je li bolja ideja da ostavite vašeg psa u klimatiziranoj kući ili u društvu nekog susjeda nego da ga vodite sa sobom po vrućini.

Za vrijeme ljetnih mjeseci velik problem postaju buhe i krpelji koje vaše psa smatraju pokretnom metom. Dobra ideja bi bila tretirati vašeg psa s nekim sredstvom protiv buha te tokom ljeta četkanjem provjeravajte stanje vašeg psa te u slučaju da primijetite začetak ove pošasti poduzmite sve potrebne mjere poput kupanja vašeg kućnog ljubimca i korištenja nekog sredstva za zaštitu od buha koje možete pronaći u trgovinama s opremom za kućne ljubimce.

Psi također mogu zadobiti opekotine od sunca na nosu te na vrhovima ošiju, osobito oni psi s nosom i ušima svjetlije boje. U ljetnim vrućinama vaš ljubimac može patiti od iscrpljenosti vrućinom i toplinskog udara. Ova stanja su vrlo ozbiljna te u najgorem slučaju mogu uzrokovati smrt vašeg kućnog ljubimca. Trebali bi biti svjesni znakova toplinskog udara poput zadihanosti, ostakljenih očiju, ubrzanog pulsa, nestabilnosti, nesigurnog hoda, povraćanja ili jako crvenog ili ljubičastog jezika. Ako primjetite neki od ovih simptoma pokušate ohladiti vašeg psa s hladnom kupkom ili s mokrim ručnicima i ako se stanje ne popravi kontaktirajte veterinara.

Slični članci