Kako pronaći i riješiti buhe s psa

Ako primjetite da se vaš pas počeo često češati ili pak da vi imate male crvene ugrize za koje ne znate kako ste ih dobili, postoji velika vjerojatnost da vaš pas ima buhe. Ne samo da pod hitno morate vašeg psa osloboditi tih nametnika, morate u vaš život uvesti čestu kontrolu vašeg psa da vam se mali problem s buhama ne bi pretvorio u veliku katastrofu.

Postoji nekoliko načina na koje se možete uvjeriti da li vaš pas ima buhe. Jedan od najlakših, ali i najbržih načina je redovito četkanje vaših kućnih ljubimaca s četkama za buhe koje možete pronaći u raznim trgovinama s opremom za kućne ljubimce. Nakon što završite s četkanjem pregledajte četku da bi vidjeli nalaze li se na njoj buhe ili njihova jaja. Dobra ideja je i prisloniti komad bjelog papira na četku te vidjeti hoće li se na papiru pojaviti mali krvavi tragovi koji nastaju kao posljedica otpada buha.

Prvi korak koji morate poduzeti da bi se riješili buha je tretiranje vašeg psa s proizvodima koji uništvaju buhe u svim njihovim stadijima.  Ovo možete učiniti kupanjem vašeg psa s nekim od šampona proizvedenih za ovu namjenu. Dobra stvar u vezi kupanja vašeg kućnog ljubimca je što će na ovaj način dosta buha otpasti s dlake vašeg psa te otplutati u odvod. Prilikom nanošenja šampona na vašeg psa uvijek započnite s područjem glave zbog toga što bi u slučaju da započnete s tijelom sve buhe pobjegle na više područje odnosno na glavu prije nego skoče negdje drugdje i pobjegnu, a na ovaj način vi ćete spriječiti njihov bijeg. Nakon što ste ga našamponirali nastavite ga masirati po cijelom tjelu da bi se riješiti i jaja od buha. Nakon kupanja, dobro osušite vašeg psa te ga zatim iščetkajte da bi se riješili onih rijetkih preživjelih buha.

Drugi korak koji morate poduzeti je tretirati vaš dom protiv buha jer morate biti svjesni toga da njihova jaja padaju s vašeg psa. Ako ne očistite svoj dom od buha, nikada nećete zaustaviti najezdu buha u vašem domu bez obzira koliko često kupali vašeg psa. Stavite svu opremu vašeg psa uključujući sve predmete s kojima vaš pas ima čest kontakt bila to vaša posteljina, presvlaka za naslonjač ili sag. Ovo je vrijeme kada bi vam vaš usisivač trebao postati najbolji prijatelj. Usisajte svaku površinu, pukotinu te svaki kutak te se osobito usredotočite na mjesta koja nisu direktno izložena suncu jer buhe vole tamna i vlažna mjesta. U specijaliziranim trgovinama imate kupiti razne preizvode koji vam mogu pomoći u borbi protiv buha.

Naravno kada očistite cijelu kuću, uključujući i vašeg kućnog ljubimca nemojte misliti da je sve gotovo te potpuno zaboraviti na sve metode tretiranja. Da bi bili sigurni da su vaš dom i pas sigurni od napada tih groznih životinja, morate shvatiti da je ovo proces koji traje koliko i život vašeg psa. Često provjeravajte vašeg psa, ali i vašu kuću radi znakova buha jer je cjeloživotna sudbina vlasnika životinja nositi se s ovim malim problemima. Ako provodite pravovremena tretiranja vašeg psa i doma protiv buha mogli biste se riješiti ovih malih napasti zauvijek.

Slični članci