Kako se brinuti za vašeg zeca

Briga za vašeg kućnog ljubimca zeca iliti kunića može biti zabavno iskustvo. Bez obzira brinete li se za mladog ili starijeg zeca ovaj suživot donjet će vam brojne radosti. Zečevi imaju iznimnu osobnost koja se odlikuje ljubaznošću, zaigranošću, pitomosti ali i društvenosti. Međutim morate biti svjesni da zečevi zahtjevaju mnogo brige, no uz sljedeće savjete učinit ćete vaš zajednički život ugodnim.  Ako ste odlučili da ćete vašeg zeca držati u kući jedan od najvažnijih koraka koji ćete morati poduzeti je naučiti ga na obavljanje nužde u posebnu posudu. Najbolje mjesto za držanje posude je u blizini njegova kaveza, ali ne u blizini mjesto gdje zec spava jer zečevi odbijaju obavljati nuždu u blizini mjesta za spavanje.  Morate biti spremni osigurati vašu kuću da bude sigurna za vašeg malog kućnog ljubimca koji zna pretvoriti u pravog malog istraitelja. Najvažniji i najopasniji element koji morate osigurati u vašj kući su električni kablovi i utičnice koje možete osigurati na isti način na koji bi ih osigurali u slučaju osiguravanju kuće zbog djeteta.

Morate biti sigurni da vaš zec ima čisto i sigurno mjesto za živjeti te mu pružite dovoljno mjesta za kretanje. Postoje razna mjesta na kojima možete smjestiti zeca, vaš zec može biti pravi kućni zec koji neće napuštati kuću, možete ga držati u kući ali puštati u vrt ili mu pak napraviti kavez u vrtu. Ako će vaš zec živjeti izvan kuće pobrinite se da njegov kavez ima vodootporni krov koji će ga zaštiti u slučaju kiše te da se ima gdje sakriti od sunca.  Najbolji kavez za vašeg zeca je onaj koji ima posebnu sobu u kojoj zec može spavati te dovoljno velik vanjski ograđeni prostor u kojem se vaš zec može kretati. Da bi bili sigurni da vam zec ne pobjegne dok vi niste u kući pobrinite se da kavez ima dovoljno visoke stjenke.  Dobra ideja bi bila imati otvoren prostor za dnevnu vježbu bilo to po vašem dnevnom boravku ili pak vani u vrtu. Ako želite zdravog i čistog zeca vaš zadatak je čišćenje njegova kaveza. Čistite staru hranu iz kaveza prije nego se pokvari te u slučaju da vaš zec obavi nuždu unutar kaveza očistite kavez na tim mjestima. Najbolje vrijeme za čišćenje ovog kaveza je za vrijeme dnevne tjelovježbe vašeg zeca jer mu tako nećete stvarati stres. Redovito mu mjenjajte hranu te se potrudite da mu često pružite i svježu hranu poput voća, povrća i sijena, a ne samo kupljene pripravke.

Za siguran život vašeg zeca pobrinite se da vaš zec neprestano ima pristup vodi. Najbolja posuda za vodu bila bi pojilica koja se nalazi van kaveza, na način da se vaš zec može bez problema napojiti na njoj, a ipak ne proliti vodu koja se nalazi u njoj. Voda u pojilici bi se trebala mjenjati svaki dan radi boljeg zdravlja vašeg zeca. Njegovanje vašeg zeca također je vaša zadaća. Bez obzira imate li kratkodlakog ili dugodlakog zeca morate se brinuti za njegovu dlaku. U raznim trgovinama s opremom za kućne ljubimce možete pronaći razne četke za njihovu njegu s kojima bi ga trebali redovito češljati.

Kao i što je slučaj sa svim ostalim kućnim ljubimcima, vaš zec će također naučiti njegovo ime te će vam dolaziti kada ga pozovete, naravno pod uvjetom da provedete dovoljno vremena s vašim zecom te ako se malo potrudite. Zečevi su pametne životinje i možete ih naučiti razne trikove ako budete dovoljno smireni i strpljivi za učenje.

Slični članci