Pravilnom prehranom do lijepih zubi

Oboljenja zubi, kao što su karijes i parodontna bolest, mogu se spriječiti svakodnevnom njegom zubi i redovitim stomatološkim pregledima. Zdrava prehrana je jedan od bitnih faktora lijepog osmijeha. Hrana s dovoljno gradivnih minerala kalcija, fosfora i fluora je važna za čvrste i zdrave zube.

Poslije svakog obroka bi trebalo prati zubi, međutim u današnjem vremenu rijetko tko to može. Zube bi trebalo prati najmanje dva puta dnevno, ujutro prije doručka i navečer prije spavanja.

Nakon konzumiranja hrane koja sadrži šećer ili kiselinu, kao što su kolači i voće, trebalo bi pričekati s pranjem zubi najmanje pola sata jer je zubna caklina zbog povišene kiselosti tada jako osjetljiva. Najveći neprijatelj zubi je šećer.

Najučinkovitiji način održavanja higijene usne šupljine je pranje zubi. Mnogo se ljudi pita kakva treba biti četkica. Stručnjaci preporučuju četkicu od umjetnih vlakana jer nije sklona razvoju bakterija jer se brzo suši za razliku od četkica sa prirodnim vlaknima. Idealna tvrdoća vlakana na četkici bi trebala biti srednje čvrsta ili mekana. Mekana vlakna ne oštećuju zubno meso i zubnu caklinu. Preporučuje se svakih 3 mjeseca mijenjati četkicu za zube. Ako se vlakna četkice rastvore već za mjesec dana to znači da se prilikom pranja zubi prejako pritišću četkicom.

Idealne paste za zube bi trebale sadržavati flour i antibakterijske supstance. Flour jača i štiti zube, a antibakterijske supstance štite zubno meso od štetnih bakterija. Pasta za zube bi se trebala dobro pjeniti jer je za čišćenje zubi najzaslužnija pjena kisika.

Idealno vrijeme pranja zubi je 3 minute. Zube se treba prati kružnim pokretima od zubnog mesa prema zubu i pri tome četkica treba biti pod kutom od 45 stupnjeva. Savjetuje se da se svako područje četka desetak sekundi. Ne bi se smjeli raditi horizontalni pokreti četkicom po zubima jer se na taj način može oštetiti zubno meso. Prilikom pranja zubi ne smije se zaboraviti očetkati jezik jer se i na njemu sakupljaju bakterije.

Sponzorirani članak
Stomatologija Zagreb

Slični članci