Nesanica – Nepodnošljive borbe dok cijeli svijet spava

„Kad ne mogu da zaspim, ja brojim do 4.“

„Samo do 4?“

„Ma, ponekad i do 5… pola 6!“

Ma koliko se razlikovali, ipak sve ljude možemo svrstati u dvije osnovne kategorije:  1. Jutarnji, tzv. „ševa tip“ – rani odlazak na počinak, rano ustajanje bez obzira na obaveze i obavljanje većine radnih zadataka do podneva, 2. Noćni, tzv. „sova tip“ – najveći nivo koncentracije u kasnim večernjim satima, kasni odlazak na počinak i teškoće sa ranim buđenjem.

Ovo ne predstavlja problem ljudima koji su uspjeli uklopiti svoju prirodu sa zahtjevima sredine, ali problem nastaje kada mi želimo jedno, a tijelo i naš um kao da žele drugo, te pružaju otpor. Nesanica je jedna od posljedica ovakvih konflikata i ona se može javiti u tri oblika.

  • teško uspavljivanje,
  • lako „padanje“ u san, ali česta buđenja tokom noći,
  • lako uspavljivanje, ali prerano budjenje, te osjećaj neispavanosti i iscrpljenosti tokom dana.

Najčešći uzroci nesanice su emotivni stres i depresija, a u ostale uzroke spadaju fizičke tegobe kao što su bolovi, bolest ili nus pojave nekih lijekova. Osim stručne pomoći i traženja trenutnih, ali kratkotrajnih rješenja među medikamentima, trebamo  biti svjesni da si možemo pomoći i na druge, prirodnije načine koji za većinu, imaju dugotrajniji efekat.

Prva činjenica jeste da probleme sa nesanicom stvaraju konzumacija alkohola, nikotina i konzumacija kofeina u kasnim časovima. Sve su to psihoaktivne supstance koje imaju efekat suprotan smirivanju. Alkohol može da zavara i da uspava, ali njegovo dejstvo prolazi, a vjerovatnoća da ćete se probuditi u toku noći je veća. Osim kafe, postoje i drugi napici sa kofeinom koje treba izbjegavati bar četiri sata prije spavanja. Umjesto toga preporučuje se šolja čaja kamilice, majčine dušice, čaša toplog mlijeka sa kašikom meda ili biskvitom. Isto tako, i cimet može dodati blaga sedativna dejstva.

Drugi problem mogu da predstavljaju snovi. Moguće je da se bojimo sopstvene podsvijesti koja nam se javlja u snovima. Tada barijeru između sna i jave čini strah od mogućih noćnih mora. Snove koje sanjamo moramo posmatrati ogledalo naše podsvijesti koja nas upućuje da je vrijeme da se izborimo sa svojim strahovima, dilemam ili emocijama. Da bi se riješili takvih snova, potrebno je da snove protumačimo te snove te da spoznamo prava osjećanja ili dileme i pobrinemo se da ih u stvarnom životu riješimo. Tada će nestati ti snovi, a sa njima i strah od spavanja. Tumačenje snova je nešto što pitanje psihonalize i biće vam potreban i dobar sanovnik.

Treća jako bitna stvar jeste balansiranje fizičkih i psihičkih aktivnosti tokom dana, kako ne biste svoj organizam izlagali prevelikim dozama stresa i napetosti! Međutim, bez obzira da li ste uspjeli da riješite sve pritiske i obaveze tokom dana, nipošto ne mozgajte o tome i kad se spustite na jastuk. To vas sve čeka ujutru, kada se probudite odmorni, vedri i naspavani. TADA će doći momenat da pozdravite novi dan i suočite sa sa njegovim zahtjevima!

Da bismo pustili da nam relaksacija obuzme cijelo tijelo, trebamo početi prvo sa fizičkim opuštanjem, kao da razgovaramo sa svakim dijelom tijela posebno, idući od stopala do glave, kao da pratite krvotok ili sl. To može da izgleda otprilike ovako  „sada opuštam svoje desno stopalo. Osjetim kako se opušta moje cijelo stopalo i koljeno… i cijela desna noga… isto počinjem da osjećam i u lijevom stopalu…“ itd. Tako se „penjete“ lagano do glave i onda počnete sa blagim i mirnim mislima…

Treba da se svjesno usmjerite na blage, smirujuće misli kao što je prisjećanje na pozitivne ljude koje imamo u svom životu, na pozitivne događaje i sopstvene uspjehe, treba da se opomenemo na divne trenutke zbog kojih vrijedi ustajati svaki dan i živjeti.

Ukoliko imate neki zaista težak i ozbiljan emotivni problem, ne preuzimajte sami potpunu odgovornost za njegovo rješavanje! Razmislite ko su sve „akteri“ tog problema i porazgovarajte o tome sa dotičnim osobama na što mirniji i konstruktivniji način. U krajnjem slučaju, potražite stručnu pomoć kao što je razgovor sa psihoterapeutom ili se naučite tumačenje snova.

Slični članci