Aronija – bobičasta kraljica

Nekada u bivšoj republici Jugoslaviji voćari su uzgajali ovu predivnu biljku – aroniju. Vojvodina je bila pogodno tlo za uzgoj ove grmolike biljke. Država je davala poticaj poljoprivrednicima tako što su mnogobrojne tvornice, nekadašnji giganti, otkupljivale aroniju od poljoprivrednika. Ona im je bila dobar dodatni sastojak za poboljšanje boje i arome svi vocnih proizvoda. Tek kasnije je otkriveno da aronija ima mnoga ljekovita svojstva. Tada ona počinje da se koristi kao sastojak svih voćnih proizvoda i zbog njene ljekovitosti.

Njeno prvobitno stanište je istok Sjeverne Amerike. Sjeveroamerički Indijanci su je koristili u ljekovite svrhe. Oni su brali plodove aronije, sušili ih i koristili kao pomoć pri lijecenju želucanih i crijevnih tegoba. Ljeti su koristili njen korijen i list, sušili ih i pravili od nje čajeve kojima su rješavali iste tegobe. Čaj od aronije je dobar za zaustavljenje krvarenja otvorenih rana tako da su sjevernoamericki Indijanci njom liječili mnoge povrjede. Navodno su je miješali u pogačice i dosta je koristili u ishrani. Ona spada u porodicu ruža i grmolikog je izgleda tako da su njene bobice starosjedioci rado brali. Indijanci su sušili plodove, listove i korijen ove biljke praveći od njih čajeve.

Crveni plodovi aronije i njeni crni listovi su odlike kojima se ona pridružuje članicama vrste grmolikih ruža. Aronija je divna ukrasna biljka. Kao takva prvo se počela koristiti u Evropi. Sadili su je u engleskim kraljevskim vrtovima. Listovi aronije žare ali njeni bijeli cvjetovi su zaista prelijep ukras u mjesecu maju. Ona je otporna i na snijeg tako da može rasti čak i u hladnim mjesecima u na Sibiru. Zbog toga je u Skandinaviji dobila ime sibirska borovnica.

Ona ne zahtijeva mnogo njege, ni prskanje, ovo je jedna lako održiva biljka. Njen grm može da se razvije i do 2.5 m, a u mjesecu septembru daje mnoge plodove. Već druge godine nakon sađenja ce vam se isplatiti ova bobičasta biljka, jer ce razviti oko 30 cvjetova na svakoj grančici. Branje bobičastih plodova se može odužiti i do dva mjeseca jer oni opstaju dugo i nakn branja izgledaju svježe, bez obzira koliko protekne vremena od njihovog sazrijevanja.

Ljekovita vojstva ove biljke utiču na mnoge organe čovjekovog tijela. Najblagotvornije djeluje na dijareju i sve moguće crijevne bolesti. Umiruje migrene i poboljšava cirkulaciju krvnih sudova. Samim tim utiče na upalni process prilikom proširenih vena. Smanjuje nivo šećera u krvi i krvni pritisak. Poboljšava rad štitnjače i neutrališe negativne tvari iz žuči. Postoji niz bolesti koje ona umiruje, a njen ljekoviti sok ili čaj je odličan za sve uzraste.

Toliko nezahtjevna a laka za preradu aronija može biti dio svake baštice. Ne zauzima mnogo prostora, ne traži mnogo brige i time mamimnoge voćare. Uskoro će zbog svojih brojnih vrlina krasiti mnoge eksterijere.

Sponzorirani članak
Aronija Melanocarpa

Slični članci