Kako napraviti lampion

Kada netko spomene lampion svi najprije pomisle na nadgrobne lampione koje nosimo na grobove naših voljenih za uspomenu na njih, no lampioni dolaze u različitim oblicima i veličinama. Lampion je prijenosni rasvjetni uređaj. Lampioni s većom moći osvjetljavanja koriste se kao svjetiljke i izvori svijetlosti na otvorenome (npr. pri kampiranju), dok se oni s niskom razinom osvjetljenja koriste za dekoraciju, kao vrtni i nadgrobni lampioni.

Najjednostavniji primjer je lampion koji osvjetljava svijeća, on ima nisku razinu svijetlosti i mora biti zaštićen od vjetra i najčešće je dekorativan. Postoji puno vrsta dekorativnih lampiona, no najčešći su oni papirnati. Moderne vrste lampiona sve češće umjesto svijeća koriste električno svjetlo. Ovdje ćemo vam dati savjete kako napraviti različite vrste lampiona.

Prvi lampion koji možete napraviti je lampion za dekoraciju vašeg doma, vašeg vrta ili balkona. Trebat će vam limenke (bilo koje veličine), čekić, čavli ( različitih veličina), pijesak, voda, zamrzivač, svijeća, olovka i papir. Prikupite različite prazne limenke, temeljito ih očistite i uklonite im oznake. Napunite limenku s pijeskom, dodajte vodu i stavite u zamrzivač. Smrznuta mješavina će dati oblik limenki i čvrstu strukturu o koju možete udarati bez da uništite limenku. Ako stavite samu vodu, ona će se raširiti kada se smrzne i proširit će limenku. Za vrijeme dok se mješavina smrzava, vrijeme je da vi izaberete uzorak koji želite staviti na vaš lampion. To može biti neki oblik lista, cvijeta, neka figura koja vam se sviđa ili neki uzorak koji ste sami izmislili. Nacrtajte na papiru uzorak koji ste odabrali. Nakon što se mješavina potpuno smrzne na limenku zalijepite papir s uzorkom koji ste nacrtali. S čekićem i čavlom probijte rupe duž rubne linije vašeg uzorka, ostavljajući male razmake između rupa. Koristite čavle različitih veličina za ljepši uzorak. Kad završite s dizajnom, odlijepite papir i stavite limenku iznad neke zdjele da se smjesa odledi. Izvadite pijesak i vodu i operite limenku. Nakon što se limenka potpuno osuši vrijeme je za bojanje. Unutrašnjost limenke obojite u bijelu boju koja će dati ljepši sjaj svijeći dok vanjsku stranu limenke možete obojiti u bilo koju boju. Ako želite objesiti vaš lampion, probušite 2 rupe na suprotnim stranama i kroz to provucite žicu i imate lampion koji možete objesiti.

Ako vam je prethodni lampion težak za napraviti probajte s ovim papirnatim lampionom. Papirnati lampion može biti odličan središnji element bilo kojeg stola. Stoga pri njihovom radu morate izabrati vrstu i boju papira koju želite da bi vam išli uz ostatak doma. Trebat će vam malo tvrđi papir, škare, skalpel, ravnalo i obostrana ljepljiva traka te ukrasi po vašoj želji. Izrežite papir koji će tvoriti lampion. Visinu papira birajte sami ovisno o veličini koju želite, ali neka širina bude šezdeset centimetara. Nacrtajte dizan koji želite na papiru da bi znali koji dio morate odrezati sa skalpelom. Odlučite želite li napraviti kružne ili pravokutne lampione. Za kružne lampione, savijte papir da čini krug i pričvrstite krajeve s obostranom ljepljivom trakom. Za pravokutne lampione, koristite ravnalo da bi napravili jednake, male nabore na svim rubovima koje ćete nakon što spojite lampion u pravokutnik zalijepiti s obostranom trakom. Ako želite možete dodati još ukrasa vašem lampionu, kao što su kristali, šljokice ili naljepnice. Ako želite da vaš lampion bude čvršći, napravite oblik koji želite s daščicama i na daščice pričvrstite papir. Kad se sve osuši postavite lampion iznad male svijeće ili led svjetla.

Nadamo se da smo vam pomogli i da ćete uživati u vašim novim lampionima.

Slični članci