Kako pravilno raditi trbušnjake

Ako želite vježbati trbušnjake morate biti sigurni da ih radite pravilno. Vježbanjem trbušnjaka krivo može doći do raznih komplikacija i povreda kao što su ozljede leđa, ozljeda vrata, ozljeda ramena i slično. Također morate znati kako raditi trbušnjake koristeći trbušne mišiće a ne koristeći cijelo tijelo jer onda trbušnjaci nemaju nekakve koristi. Ako trbušnjake vučete iz nogu ili iz leđa nećete osjetiti da vam gore trbušni mišići i to će vam odmah reći da trbušnjake radite krivo. Sljedećih nekoliko savjeta i vježbi će vam pomoći da pravilno napravite vježbe za trbušnjake i dobijete takozvani six pack.

© AN HONORABLE GERMAN - flickr

Ako imate spravu za vježbanje trbušnjaka, pogledajte u uputama ili na internetu kako ju pravilno koristiti. Nemojte pokušavati raditi vježbe za koje niste sigurni da su za tu određenu spravu nego se radije raspitajte. Trbušni zid je lako podložan ozljedama i jako teško se oporaviti nakon toga. Zato radije ispitajte sve mogućnosti koji vam pruža određena sprava nego radite neke vježbe za koje niste sigurni.

Ako nemate spravi za trbušnjake nego ih radite na staromodan način, prvo morate dobro učvrstiti noge. Ako radite sa kolegom neka sjedne na koljena i rukama vas primi za noge. Koljena savijte pod kutom od 45 stupnjeva i lagano se spuštajte prema dolje. Nemojte misliti da je dobro napraviti što više trbušnjaka u minuti. Radite ih sporo ali budite sigurni da osjećate da vas zatežu trbušni mišići. Ruke stavite na prsa i tako se spuštajte. Kada se spuštate i laktovi vam dodirnu noge to znači da ste napravili pravilan trbušnjak. Ako se spuštate i stavite ruke iza glave, to može dovesti do neželjenih bolova u leđima i u vratu.

Postoje razne sprave koje možete vidjeti na televiziji ili putem oglasa na vašem računalu koje se nataknu na trbuh i sprava radi trbušnjake umjesto vas. To je skroz krivo i takve sprave šalju strujne signale u vaše trbušnjake i takve sprave vam mogu ozbiljno naškoditi zato ih izbjegavajte.

Trbušnjake je najbolje raditi u super serijama jer vam takve serije najbolje pogađaju trbušne mišiće. Napravite jednu vježbu klasičnih trbušnjaka pa odmah bez odmora drugu vježbu. Kada osjetite da vas je trbuh počeo zatezati znači da dobro radite.

Nemojte se zavaravati i misliti da će trbušnjaci nenormalno iskočiti ako ćete ih raditi svaki dan. Možete ih raditi 1000 dnevno no ako se ne hranite pravilno i jedete masnu i nezdravu hranu, sva ta masnoća će se zadržati upravo na vašem trbuhu. Ako dugo i pravilno radite trbušnjake a ne vidite ih, probajte stisnuti trbuh i možda ih osjetite. To znači da su ispod sloja masnoće ili sala. Tada morate promijeniti svoju prehranu i dopustiti tom salu da se otopi pa da trbušnjaci mogu izaći na vidjelo. Dosta ljudi misli pa ako mi se ne vide trbušnjaci zašto bi ih uopće radio. To je apsolutno krivo, radite trbušnjake i jedite pravilno, a povremeno se bavite sportom ili trčanjem i nakon 2 do 3 mjeseca vaši trbušnjaci će se polako nazirati. Morate zapamtiti da se trbušnjaci ne dobivaju u teretani nego u kuhinji.

Odlična vježba za trbušnjake je veslanje. Sjednite na i dignite noge u zrak pa ih vucite naprijed natrag dok su u zraku. Te serije nije potrebno previše puta ponavljati jer nakon 10 ponavljanja osjetiti ćete zatezanje na području trbušnog zida. Kada to osjetite ostavite noge da budu u zraku probajući da ne dodirnu tlo. To probajte raditi od 30 sekundi do 1 minute.

Još jedna odlična vježba za trbušnjake je sklopka. Legnite na leđa na pod i ispružite ruke i noge ravno tako da ste cijelom dužinom na podu. Nakon toga dižite ruke i noge ravno i neka se u isto vrijeme dodirnu u zraku. Ta vježba je dosta fizički zahtjevna pa napravite svega nekoliko puta sa par ponavljanja i vidjet ćete da djeluje.

Jedna od najboljih vježbi za trbušnjake je da legnete na pod, i laktovima se podignete u zrak. Držite se laktovima a ruke spojite ispod glave i stisnite trbuh. Nakon samo 30 sekundi osjetiti ćete jako zatezanje trbušnog zida. Onda se možete okrenuti na jednu i drugu stranu bočno i napraviti to na jednoj nozi kako biste pojačali intenzitet vježbe.

Ovo su samo neke od najosnovnijih vježbi za ravan trbuh, no ako želite ravan i sexy trbuh kojeg možete pokazivati vježbanje nije dovoljno nego se počnite i pravilno hraniti.

Slični članci