Kako postaviti zidne keramičke pločice

ARHIKON d.o.o.

ARHIKON d.o.o.

Postavljanje keramike je vrlo važan posao jer spada u završne radove i od kvalitete vašeg posla ovisi izgled zida.

Stoga poslu treba pristupiti temeljito kako bi bio odrađen kvalitetno. Od alata su potrebni: libela, aluminijska ravnjača, zidarska žlica, nazubljeni gleter, mješač za ljepilo, kutna brusilica sa reznom pločom za keramiku, rezač za pločice, kliješta, gumeni gleter za fugiranje, spužvu za pranje i bar dvije kante.

Od materijala je potrebno imati križiće za fuge u željenoj dimenziji, ljepilo, masu za fugiranje i impregnacijski premaz.

Prije nego krenemo sa postavljanjem pločica, važno je imati odgovarajuću podlogu. Zid treba biti ožbukan i ravan. Ako primjetimo neravnine, potrebno ih je poravnati.

Kada imamo ravan zid, možemo nanijeti impregnaciju. Nakon impregnacije slijedi razmjeravanje. Izmjerimo širinu zida koji je pred nama. Tada odredimo sredinu te krenemo lijepiti pločice od sredine, lijevo i desno,pazeći pri tome da na krajevima zida ne ispadne mali komad i slažući križiće na kuteve pločica kako bismo postigli jednak razmak između pločica.

Prvo  je važno dobro zamiješati ljepilo prema uputama na pakiranju a zatim ljepilo nazubljenim gleterom ravnomjerno nanijeti na zid. To radimo zbog toga što tako možemo ravnomjernije nanijeti ljepilo i izbjeći neravnine a i zbog toga što će tako ljepilo dovoljno dobro prionuti na zid.

Ako je pod ravan, možemo slagati pločice od poda, eventualno ih poravnavajući kajlicama kako bi se održala ravnina što provjeravamo libelom.Vrlo je važno prvi red dovesti u ravninu jer će svaka neravnina rezultirati problemima u kasnijem slaganju pločica na način da će se fuge „skupljati ili širiti“. Slobodno provjerite libelom svaki završeni red. Čisto za sigurnost.

Pločice je dobro slagati jedan po jedan red ili ako su manjeg formata dva po dva. Prema tome ne nanosite na zid više ljepila od toga. Nakon što završite svaki red, pokupite višak ljepila iznad pločica te čistom vodom i spužvom odstranite ljepilo sa pločica i posebno iz fuga.

Ako sa pločicama idete do stropa, važno je prethodno izmjeriti koliki će komad biti potrebno rezati uz strop. Estetski je najljepše uz strop ostaviti cijelu pločicu ili da se jako malo skraćuje. Stoga ako je potrebno rezati pločicu, bolje je to učiniti na prvom redu.

Kada ste gotovi sa postavljanjem pločica, obavezno operite sav korišteni alat kako biste ga mogli koristiti ponovno.

Nakon postavljanja ostavite svoje djelo da se osuši. Popunjavanje fuga se radi na suh zid, dakle sutra.

Fugiranje je jako važan dio ovoga posla jer se i savršeno postavljene pločice mogu pokvariti lošim fugiranjem. Stoga uložite potreban trud u posao kako vam kasnije ne bi bilo žao.

Prije fugiranja odstanite križiće koji će smetati da se masom napuni prostor između pločica. Pri tome pazite da ne oštetite pločice jer su njihovi rubovi dok nisu zafugirane vrlo osjetljivi.

Zamješajte odgovarajuću količinu mase za fugiranje i gumenim gleterom zapunite prostor između pločica. Rubom gumenog gletera pokupite što je više moguće mase sa površine pločica kako bi smanjili potrošnju  materijala i olakšali si pranje pločica.

Zatim uzmite čistu vodu i spužvu za pranje. Preporuka je imati spužvu za pranje na plastičnom gleteru. Ravnomjernim prvo kružnim potezima „ispeglajte“ fuge tako da izgledaju jednako i uredno. Nakon toga čistom vodom pod kutem od 45° kako nebiste isprali masu za fugiranje laganim potezima perite pločice. Ovisno o nijansi pločica i boji mase za fugiranje, moguće je da nećete moći sve oprati iz prvog pokušaja stoga nakon desetak minuta operite površinu ponovno.

Pranje pločica napravite savjesno jer ako se ostaci mase za fugiranje osuše na površini pločica, imat ćete problema u njihovom uklanjanju.

I to bi bilo to. Opis rada za jedan zid primjenite i na ostalima i vaša će kupaonica zasjati u novom ruhu.

Slični članci