Kako emajlirati kadu

Ako je vaša kada u lošem stanju, ali nemate novca za kompletno renoviranje i kupnju nove, pravi spas za vas je emajliranje. Ako ste spretni možete to vjerojatno lako napraviti i sami, bez pomoći stručnjaka, ali ako baš i niste nešto iskusni u poslovima po kući, onda je možda bolje pozvati majstora. Ipak će on najbolje znati kako pripremiti kadu za emajliranje, a i kako je najbolje emajlirati da izgleda kao nova. Ako ste se odlučili za majstora, onda je tu kraj priče za vas. A za one hrabre, evo savjeti i upute!

Postupak je u biti prilično jednostavan i ako imate inače smisla za „uradi sam“ projekte po vašem domu, onda vam ni ovo sigurno neće biti nikakav problem. Najprije se dobro raspitajte koje je sredstvo najbolje za vašu kadu i gdje ga se može kupiti. Potražite to u trgovinama koje prodaju stvari za kućanstvo i uređenje doma. Prije nego što počnete s emajliranjem, prebrusite kadu (brus papir obično dobijete skupa s emajlom) i pažljivo je operite od nastale prašine i dobro isperite. Kada mora biti potpuno suha prije emajliranja inače emajliranje neće uspijeti kako treba. Kad kupite emajl, na kadu ga nanesite manjim spužvastim valjkom u nekoliko slojeva (dovoljno je dva ili tri). Emajl nanesite što ravnomjernije, kako ne bi ostale neugledne crte. Ne zaboravite se otuširati prije nego što započnete s poslom, jer nakon emajliranja nije pametno koristiti kadu jedan ili dva dana, dok boja ne postigne pravu tvrdoću.

Nakon emajliranja kadu možete prati s uobičajenim sredstvima za čišćenje, samo ipak nemojte koristiti ona preagresivna, kako se boja ne bi počela brzo guliti.

No, ako mislite da je to ipak prekomplicirano za vas, ne brinite, neće vas nitko smatrati nesposobnim zato što ste pozvali majstora. Cijene se kreću od nekih 500 pa do 800 kuna, ovisno o tome koliko je vaša kada velika. Nije baš jeftino, ali zasigurno je jeftinije od kupnje nove.

Slični članci