Koliko treba vježbati

Ako vježbate ili se bavite nekim sportom morate znati koliko vježbanja vam je potrebno i koliko vježbanja vaše tijelo treba. Vježbanjem svaki dan rastu vam mišići no treba znati i kada stati i kada osjetiti da je tijelu dosta vježbanja. Ovisno o tome što želite postići vježbanjem, napravite si program po kojemu ćete vježbati i opteretiti poseban mišić. Nemojte si dopustiti da sa previše vježbanja zadobijete neku ozljedu ili previše opteretite neke slabije mišiće. To može dovesti do trajnog oštećenja nekog dijela tijela, i možda više nikada nećete moći kvalitetno koristiti neki mišić.

Osobe koje imaju problem sa kilama prvo što moraju napraviti je promijeniti svoju prehranu. Morate pogledati tablice sa vrijednostima određene hrane i jednostavnim računanjem izračunat koliko kalorija dnevno unesete u sustav, a koliko ih potrošite dnevnim aktivnostima. Te tablice se vrlo lako mogu pronaći na internetu. Ako jedete neku hranu na poleđini svakog pakiranja pisati će vam vrijednosti određenog artikla pa će vam to olakšati računanje. Potrošnju kalorija također možete izračunati jednostavnim računanjem. Vježbanjem u teretani prosječno potrošite između 600 i 900 kalorija. 9000 kalorija je najjači mogući trening. Trčanjem 30 minuta možete izgubiti do 1200 kalorija a šetanjem od 60 minuta 1000 kalorija. Samo za usporedbu jedna pizza ima 1000 kalorija. Dakle vježbate i trudite se cijeli dan i nakon toga pojedete pizzu ili hamburger, i vaše tijelo jednostavno napravi korak unatrag. Ako se već odlučite na vježbanje i topljenje sala morate se striktno držati pravilne dijete jer sve masno vam se direktno lijepi na donji dio trbuha i to je kasnije teško otopiti.

Odaberite vježbe koje vas vesele i koje nećete preskakati jer vam se taj dan ne da trenirati. Plivanje je odlično jer osim što će vam stegnuti mišiće, razvit će vam ramena a samim time i izravnati trbuh. Trčanje je provjerena metoda pa uzmite kolegu ili prijatelje i počnite trčati te na taj način gubiti kalorije. Ako se bavite sportom nemojte misliti da ako trenirate i bavite se sportom smijete jesti što god poželite jer duplim treningom gubite svu masnoću koju pojedete.

Pazite da ne pretjerate u treningu. Ako ste stvarno odlučni da skinete kile, a vidite da možda ne idu dole tempom koji ste zamislili, nemojte pretjerivati jer sigurno nećete smršaviti preko noći. Morate biti strpljivi i rezultati neće izostati.

Morate voditi računa i o tome da jedan dio tijela ne zanemarite. Dosta ljudi trenira ramena i ruke a pritom noge zaborave. To dovodi do toga da je gornji dio tijela razvijen a donji nije. To nije samo vizualan problem nego i zdravstveni jer tada će vam najviše patiti leđa i leđni mišići. Nemojte dozvoliti da se to dogodi i složite si trening koji pogađa sve mišiće. Ako ne znate kako to sami napraviti pitajte stručnu osobu za savjet.

Ako puno vježbate a vidite da vas neki dio tijela posebno boli i muči, preskočite taj trening jer riskirate ozljedu. Trčanjem po betonu će vam najviše trpjeti koljena pa morate pripaziti koliko ćete trčati. Također plivanjem vam trpe ramena pa kada osjetite da vas počinju boljeti radije prestanite nego da forsirate.

Bilo bi dobro kada bi zapisali svoje ciljeve i bili ustrajni u tome dok ih ne postignete. Ne morate raditi stvari koje ne volite i vježbe koje vam ne pašu zato što vam je netko rekao da je to dobro za vašu figuru. Ima jako puno načina i programa za mršavljenje i vježbanje i sigurno možete pronaći koji vam najbolje odgovara jednostavnim istraživanjem. Morate biti u potpunosti spremni držati se programa jer ako samo jedan dan prevarite sami sebe i dopustite si pretjerivanje u hrani, vaše tijelo će par dana pokušati pretrpjeti taj šok i neće biti na 100 % svojih mogućnosti. Zato zapamtite vježbate zbog sebe ne zbog nekog drugog i ako varate ili se ne držite zacrtanog plana varate sami sebe.

Slični članci