Koliko košta izrada putovnice

Putovnica vam u današnje vrijeme možda neće koristiti onoliko koliko vam je bila potrebna prije nekog vremena. Razlog je taj što u skoro sve države u Europi možete ući sa osobnom iskaznicom. No ako putujete na neke udaljenije destinacije potrebna vam je putovnica. Isto tako ako vam nedostaje osobna iskaznica, ako ste ju izgubili ili oštetili, putovnica je isprava sa kojom možete funkcionirati. Ako vam je putovnica istekla ili morate prvi puta izvaditi putovnicu, onda morate znati što vam je sve potrebno kako bi izradili svoju putovnicu i morate znati koliko novaca će vam biti potrebno. Izrada osobne iskaznice je zapravo dosta jeftina, no izrada putovnice nije niti blizu toj cijeni. Prvo na što ćemo obratiti pažnju je što vam je sve potrebno za izradu osobne iskaznice.

KAKO I GDJE NAPRAVITI OSOBNU ISKAZNICU

Putovnicu vadite u policijskoj postaji koja je najbliža vašem mjestu stanovanja. Razlog je taj što ste tamo prijavljeni. Postavlja se pitanje može li se putovnica izvaditi u inozemstvu. Odgovor je da može. Možete to napraviti ako recimo izgubite osobnu iskaznicu, također to možete napraviti ako ste se zadržali u inozemstvu u svrhu školovanja, stažiranja ili nešto treće. Tada ćete morati otići u Hrvatski konzulat u toj državi i moći ćete si napraviti ili produžiti putovnicu. Što vam je sve potrebno za putovnicu? Prvo su vam potrebne slike. Ovoga puta potrebna vam je samo jedna slika, no morate naglasiti kako vam je potrebna slika za putovnicu, tako da vam osoblje foto studija može napraviti i naplatiti točno takvu sliku. Nakon toga potrebno je ispuniti obrazac za izradu putovnice. Taj obrazac nalazi se u policijskoj postaji u sobi gdje se sređuju putovnice. Trebati će vam također stara putovnica koju morate poništite kako bi mogli napraviti novu. Također će vam trebati osobna iskaznica kako bi mogli potvrditi svoj identitet.potreban vam je i biljeg, i uplatnica koju ćete dobiti na šalteru, pa morate pokazati da ste taj iznos platili. Za sve one koji prvi puta vade putovnicu biti će potrebni rodni list i domovnica.

KOLIKO KOŠTA IZRADA PUTOVNICE

Izrada putovnice puno je skuplja od izrade osobne iskaznice. Slikanje će vas koštati oko 40 kuna. Nakon toga biljeg će vas koštati 70 kuna. Uplatnica koju ćete dobiti na šalteru koštati će vas 320 kuna u normalnome postupku. Postoji i žurni postupak. To se koristi kada saznate da vrlo brzo morate napustiti državu ili vam je nešto iskrsnulo a da to niste niti znali. Putovnica koja se radi po žurnom postupku košta 90 kuna skuplje dakle 410 kuna. Ako izgubite svoju putovnicu morati ćete platiti dodatnih 70 kuna koje idu u rješenje o proglašenju putovnice nevažećom. To nije sve jer morati ćete i nazvati narodne novine i platiti taj oglas 50 kuna.

NA ŠTO MORATE PAZITI KADA VADITE PUTOVNICU

Prije nekog vremena dijete je moglo imati svoje ime na roditeljskoj putovnici i tako je moglo bez problema putovati. To se sada promijenilo i dijete sada mora imati svoju putovnicu. Sva djeca koja su napunila 12 godina moraju sama potpisati sve zahtjeve za putovnicu, i kako nemaju osobnu iskaznicu nisu im još izvađeni otisci prstiju. Tako će im se morati uzeti otisci prstiju u svrhu vađenja putovnice i to se ne može izbjeći. Isto tako morate paziti na to da je rok za izradu putovnice 30 dana.

Sada kada ste saznali koliko košta izrada putovnice, i uvidjeli koliko je izrada putovnice skuplja od izrade osobne iskaznice, probajte paziti barem na rok izrade. Ako pazite na to možete uštedjeti novac time da ne morate raditi žurnu putovnicu. Isto tako izrada u inozemstvu vas može puno više koštati, i morate paziti na to da imate osobnu iskaznicu ako vam je putovnica već istekla kako ne bi kršili nikakav zakon i kako bi imali sredstvo za identifikaciju kod nadležnih osoba.

Slični članci