Kako reagirati na prevaru

Na žalost živimo u vremenima koja su izrazito teška. Takva vremena nekima su samo povod za neke radnje koje nikako ne mogu biti moralne i nikako ne mogu biti dobre. U zadnjih nekoliko godina dogodilo se više prevara nego ikada prije. No prevare ne moraju biti isključivo na poslovnome planu. Prevariti vas može bilo tko. Čak i ljudi na cesti koje prvi puta vidite. No najteže prevare su one kada vas prevari netko vrlo blizak. U ovome članku baviti ćemo se raznim prevarama i time kako bi na njih trebali reagirati. To je naravno lakše reći nego učiniti, no ako vas netko prevari, morate se smiriti, i malo razmisliti prvo o tome svemu prije nego što impulzivno reagirate. Na taj način može doći do neželjenih posljedica za obje strane.

Kako reagirati na prevare koje se tiču novca
Svaki dan se dogodi jako puno prevara na financijskome stanju. I kada radite nešto, a za to ne dobijete plaću, i to je prevara jer ste vi svoj dio dogovora odradili. No postoji jako puno prevara za koje niste niti svjesni da vam se mogu dogoditi. Najčešće su prevare ako kupujete nešto sa nekih portala koji se bave prodajom stvari. Tu naravno ne mislimo na neke najpoznatije kao recimo ebay ili amazon, već na naše domaće portale. Jako često se dogodi da od nekoga nešto kupite i on vam to ne pošalje, ili pošalje nekakav potrgani proizvod. Vi ste na taj način prevareni za novac. Takvih primjera ima jako puno i događaju se svakodnevno, no ono što možemo je savjetovati vam kako reagirati na takvu prevaru. Istina je da to policiji ne možete prijaviti jer nemate niti kontaktne podatke te osobe niti sliku ili bilo što drugo. Možete se probati javiti portalu sa kojega ste kupili određeni predmet, no niti to vam ne garantira uspjeh jer oni nisu toliko razvijeni i ne mogu saznati identitet osobe. Najčešće možete pronaći varalicu tako da se prijavite na neke forume koji se bave isključivo traženjem tih varalica i probate na zajednički način otkriti identitet. Ono što vam zadnje preostaje je to da probate tu osobu nazvati sa nekog drugog mobitela i dogovorit sastanak kako bi nešto kupili. Kada se nađete ta osoba sigurno neće praviti probleme nego će vam vratiti vaš novac.

Kako reagirati na prevaru prijatelja ili partnera
Najteže su one prevare koje se dogode i koje vas nakon toga prate cijeli život. Novac možete vratiti, no ne možete vratiti vrijeme. Ono što vas sigurno najviše može povrijediti je prevara neke vrlo bliske osobe. Na takav način prevare jako je teško reagirati. Sigurno ćete biti povrijeđeni i ne postoji način da reagirate tako da vas to ne povrijedi. No postoji način kako će vrijeme zaliječiti vašu tugu. Postoji nešto što se zove period žalosti. Nemojte se praviti kao da se ništa nije dogodilo. Razmišljajte o svim lijepim trenutcima sa tom osobom i sjetite se svega lijepoga. To će vas još više pogoditi, no ako želite preći preko nečega morate to raditi detaljno. Morate si dati dovoljno vremena da budete tužni, jer u tome nema ništa loše. Pitanje je treba li prevaru oprostiti? To je pitanje koje se individualno tiče svake osobe i svaka osoba ima svoje granice. No sjetite se da netko tko vas je već jednom prevario, nema razloga to ne napraviti opet. Toj osobi jednostavno više ne možete vjerovati, a kada nekome više ne možete vjerovati, najmanje bolno je pustiti tu osobu.

Slični članci