Kako napraviti tijesto za tortilje

©LexnGer - flickr

Jeste li ikada probali jesti tortilje, taj biser meksičke kuhinje? Unatoč tome koliko vam se tortilje sviđale, njihova cijena je dovoljna da ih se zasitite, osobito kada za 4 palačinke za tortilje potrošite novca koji bi vam bio dovoljan za jedan cijeli ručak. No srećom, ako ste spremni malo zaprljati ruke u kuhinji, palačinke za tortilje mogu se napraviti brzo i jednostavno, a za to vam je potrebno malo sastojaka koje vam neće oduzeti previše novca. Tortilje se mogu raditi od dvije vrste brašna, od onog kukuruznog ili od onog pšeničnog, ali i od njihove kombinacije te je na vama da izaberete koje brašno želite koristiti.

Sljedećim receptom dobiti ćete oko 8 komada palačinki za tortilje, a ako vam ih treba više samo povećajte količinu sastojaka u receptu. U jednoj zdjeli pomiješajte zajedno 38 dekagrama glatkog brašna odnosno kombinaciju pšeničnog i kukuruznog brašna ako ste to izabrali i jednu žličicu soli. U smjesu umiješajte 10 dekagrama biljne masti ili 3 žlice ulja nakon čega u vodu dodajte 240 ml vruće vode koju izlijte u sredinu smjese. Mijesite nekoliko minuta sve dok ne dobijete glatko tijesto koje trebate podijeliti na određen broj kuglica veličine jajeta ovisno o tome koliko tortilja želite napraviti. Znat ćete da je tijesto gotovo kada vam se više ne bude lijepilo za prste ili posudu. Napravljene kuglice prekrijte s vlažnom krpom i polagano svaku kuglicu izvaljajte u pravilan krug tako da ispod tortilje postavite brašno da se ne bi lijepila. Tortilju pecite na jakoj vatri po mogućnosti na teflonskoj tavi jer se nju ne treba uljiti. Kada vam se započnu pojavljivati mjehurići ili vam se rubovi započnu izdizati tortilju trebate okrenuti na drugu stranu. Neko vrijeme tortilju pecite na toj strani i onda ju ponovno okrenite na prvu stranu. Nakon nekoliko sekundi tortilja će biti gotova. Tortilje do korištenja morate održavati toplima tako da ih prekrijete s krpom.

Tortilje možete napuniti s raznim sastojcima ovisno o tome što vi najviše volite. Na laganoj vatri popržite nasjeckanu piletinu, grah, kukuruz, papriku i rajčicu te razne druge sastojke. Napunite tortilje s pripremljenim nadjevom, zamotajte ih te dva kraja tortilje spojite sa čačkalicom da se ne bi otvorile tokom pečenje. Zalijte ih s vrhnjem za kuhanjem te naribanim sirom i zagrijte u pećnici na 10 minuta i vaš ručak je spreman.

Slični članci