Salata od graha i kukuruza

Prvo što vam možda padne na pamet kada vidite riječi grah i kukuruz u istoj rečenici je vjerojatno meksička kuhinja. U pravu ste, u meksičkoj kuhinji ove dvije namirnice se koriste dobar dio vremena. Razlog? Zato što su tako ukusne i tako dobro idu jedna uz drugu. Ove dvije namirnice povezane možete naći u chimicangama, fajitasima, buritosima i raznim meksičkim specijalitetima, no u ovome članku objasniti ćemo vam kako na jednostavan način napraviti salatu koja sadrži ove dvije namirnice. Razlog zašto ove dvije namirnice idu dobro zajedno je taj što kukuruz daje nekako svježi okus, dok grah ima dozu teškoga u sebi, no ima puni i čvrsti okus koji dobro nadopuni svako jelo. Za napraviti ovu salatu ne morate biti nikakav majstor u kuhinji, zapravo ovo vam može biti prvo jelo kojega ćete se ikada primiti. Početi ćemo sa namirnicama koje su vam potrebne za ovu slasnu salatu.

NAMIRNICE

Namirnice potrebne za ovu salatu su sljedeće. Naravno grah i kukuruz. Ovu salatu možete raditi za više ljudi no mi ćemo vam objasniti kako ovu salatu napraviti za obitelj. Ovi  sastojci odnose se na obrok koji će se poslužiti obitelji od 4 člana. Dakle prvo što trebate je kupiti dvije konzerve graha. Kupite smeđi grah jer je boljeg okusa. Također kupite dvije manje konzerve kukuruza. Ako ne nađete dvije manje kupite jednu veću, no nećete koristiti sve jer bi bilo previše kukuruza. Sljedeća namirnica je paprika. Ne mora biti nikakve boje nego to sami odredite, jedini uvjet je taj da bude malo veća. Nakon toga trebati će vam dvije poveće glavice luka. Poslije luka morate imati barem 2 žlice soli, malo papra, malo ulja i po vašem izboru ocat koji nije obavezan no ako ga volite možete ga dodati. Postoje još neki sastojci koje možete ubaciti po volji, a to su limunova korica ili limunov sok, malo maslinovog ulja, feferon ili sjemenke feferona, sve po vašemu izboru i kako vi volite pripremati.

PRIPREMA

Prvo što morate napraviti je da sve što vam je u konzervama, dakle grah i kukuruz, morate dobro iscijediti. Pod dobro iscijediti mislimo da vam ne ostane niti jedna kapljica i da ove dvije namirnice budu u potpunosti suhe. Sada ćete te dvije namirnice isprati pod vodom kako bi se oprali od svih sokova koje sadržava voda u konzervi. Nakon toga grah i kukuruz dodajte u neku posudu koja vam najviše odgovara. Možda ne bi bilo loše kada bi ta posuda bila prozirna da dođu do izražaja boje u ovoj salati, i da bude oku ugodnije cijeloj obitelji. Sada ćete narezati luk na vrlo male kockice. Kada ste to napravili dodajte i luk u posudu. Dobro promiješajte kako bi se svi sastojci stopili. Nakon toga dodajte soli i papra. Naravno to radite po vašoj želji. Kada ste to napravili dodajte malo ulja i octa ponovno po vašoj želji. Možete koristiti i malo vegete, crvene paprike, malo senfa… sve kako vama odgovara. Sada to promiješajte i vaša vrlo jednostavna, a tako fina salata je spremna za posluživanje.

POSLUŽIVANJE

Ovu salatu možete poslužiti praktički uz bilo što. Meso ili riba nije uopće bitno. Možete ju poslužiti i uz nekakav pohani sir, pohano povrće, uz sve će ići vrlo dobro. Ovo je vrlo jednostavna salata koja može imati jako puno varijanti. Tako kada ju radite nekoliko puta, slobodno pokušajte razne stvari. Igrajte se bojama, dodajte neko povrće koje nije u receptu kao recimo malo mrkve ili malo limuna stavite na vrh kako bi dobila izražajniji izgled. Ovo nije recept koji se mora savladavati pa se tako ne morate bojati da ćete nešto krivo napraviti i da ova salata neće biti ukusna. Vi ste majstor i radite što god poželite, svi vaši ukućani će sigurno uživati.

Slični članci