Kako obojati jaja lukom

Izvor: moj-restoran.info/novost/bojanje-pisanica-prirodnim-bojama

Izvor: moj-restoran.info/novost/bojanje-pisanica-prirodnim-bojama

Za vrijeme Uskrsa u trgovinama možete kupiti gomilu umjetnih boja koja će vaša uskršnja jaja obojiti u zelene, plave, narančaste i druge nijanse. No, zašto ove godine ne bi pokušali nešto potpuno drugačije i obojali vaša jaja na potpuno prirodan način. Neka vaša jaja ove godine budu crvena, a tu boju postići ćete bojajući ih korom luka! Koji zabavan uskršnji projekt!

Uopće nije teško i sigurno smo da će vam svima uspijeti. Potrebno vam je nekih 50ak minuta za pripremu i kuhanje, i još dva sata da se jaja ohlade. U posudu stavite koru luka (stavite koru od nekih 15ak komada luka, možete i više ili manje, ovisno o tome koliko želite da vam bude intenzivna boja). Dodajte dvije žličice octa i nalijte vodu. Kad zakuha, smanjite temperaturu i pustite da se priprema još 30 minuta. Prelijte to u staklenu posudu i pustite da se ohladi do sobne temperature. Zatim uzmite drugu posudu, stavite u nju jaja i prelijte bojom koju ste dobili od kuhanja kore luka. Držite na srednjoj vatri dok ne zakuha, a zatim smanjite temperaturu. Nakon 12 do 15 minuta, počnite provjeravati boju jaja, te kad budete zadovoljni, ugasite vatru. Nemojte kuhati više od 20 minuta, a ako vam se jaja ne čine dovoljno crvena, maknite ih s vatre i samo ostavite u loncu do željene boje. Kad se jaja ohlade, namažite ih s maslinovim uljem i polirajte s papirnatim ručnikom. Spremite u hladnjak do upotrebe.

Koru luka možete početi pripremati i nekoliko tjedana prije bojenja jaja. Nakon što koristite luk za pripremu jela, koru spremite u plastičnu vrećicu i zatim u hladnjak. Umjesto da na obojana jaja lijepite njaljepnice, možete koristiti lišće raznog cvijeća kojeg ste pronašli u vrtu ili na livadi. Za to su vam samo potrebne neke obične i najjeftinije najlonke. Na sredinu jaja stavite list i zatim ih omotajte u najlonke koje ste narezali na kvadratne dijelove veličine otprilike 10 centimetara. Takvo jaje potom kuhajte s bojom, a kad sve bude gotovo, skinite najlonku i pobrišite jaje. Bit ćete oduševljeni!

Slični članci