Koliko dugo se peku ljignje

Početak ove teme morati će na žalost biti malo nostalgičan. Sjetite se prošlih vremena, ne toliko davnih, kada ste lignje mogli jesti gotovo svaki tjedan bez problema. Otišli ste na tržnicu, do ribarnice i kupili svježe lignje. Najveći problem bio vam je kako ih očistiti. Poslije toga, vama i svim vašim ukućanima, vrijeme je stalo barem na pola sata. Lignje su najbolja delikatesa koja je izašla iz mora,  a dostupna nam je kada poželimo. Problem koji se javio od tih divnih vremena je velik. Lignje su užasno poskupile. Ne malo kao neke ribe ili škampi nego stvarno dosta. Razlog je što ih se sve manje lovi, a ti ljudi koji ih love traže više za njih. Drugi razlog je što nema trgovačkog centra koji nema paket smrznutih lignji. Ako ste ih ikada probali i znate im okus, onda vam je jasno zašto oni ribiči traže toliko novce za svoje svježe porcije. Razlog je taj što su ove kupovne zaleđene najblaže rečeno odvratne. Možete ih spremiti na najbolji mogući način, no one neće biti niti blizu svježem paketu koji dolazi iz mora. Uz nekoliko recepata i savjeta probati ćemo vam pomoći kako da pripremite lignje tako da budu odličnog okusa i da ponovno uživate u njima kao i prije.

ČIŠĆENJE

Upozorenje koje odmah slijedi je to da ako ne volite čistiti ribe općenito, i ne volite nered, radije kupite smrznute pa malo manje uživajte u okusu. Čišćenje lignji je najteži posao koji možete imati prije recepata. Stvar koja će vas nagraditi je njihov okus. Lignje prvo morate staviti u vodu neko vrijeme jer su vjerojatno došle smrznute sa tržnice. Nakon toga im morate odrezati glavu. Sada im morate izvaditi sve organe iz tijela kroz otvor gdje ste odsjekli glavu. Kada ste to napravili krakove im odrežite u nekoliko komada tako da ih kasnije možete pripremati. Kada ste očistili lignje narežite ih na kolutiće jer će vam tako biti najbolje pripremiti ih.

PRŽENJE

Lignje koje možete sprižiti na tavu su najfinije. Problem je što najviše debljaju jer morate koristiti veliku dozu ulja kako bi ih spekli. Recept je više nego jednostavan. Sve one kolutiće koje ste nasjeckali i krakove jednostavno bacite na ulje i ostavite par minuta da se prže. Možete ih također i umočiti u smjesu od razmućenih jaja, brašna i malo soli. Tako će dobiti ovojnicu koju također možete slasno pojesti. Kada su gotovo poslužite ih samo sa malo prepečenog kruha i malo tartar umaka. Ovakve lignje su jako brzo gotove i stvarno ne morate znati previše o kuhinji da biste ih uspjeli napraviti.

LIGNJE U PEĆNICI

Ovo također nisu neki teški recepti i nakon što ste očistili lignje, vrlo lako možete napraviti bilo koji od ovih recepata. Jedan je da na tavu premazanu uljem samo ubacite sve kolutiće i krakove. Unutra još ubacite krumpire i male glavice luka, te potom sve prelijte maslinovim uljem. Ostavite ih nekih pola sata u pećnici i dobiti ćete odlično jelo. Drugi recept je taj da ih stavite u tavu sa paradajz umakom, origanom, malo soli i malo brašna. Također ih samo ubacite u pećnicu i za 20 minuta su spremne. Kao što vidite također vrlo jednostavan recept.

LIGNJE POD PEKOM

Sada smo došli do najboljeg djela. Ove lignje možete napraviti naravno samo ako imate peku ili poznajete nekoga tko ju ima. Recept je vrlo jednostavan. Stavite ih sa krumpirima i malo ružmarina pod vašu peku. Morati ćete paziti na njih malo duže vrijeme, no kada budu gotove biti će nešto najbolje što ste ikada probali.

Došli smo do kraja ove teme sa raznim receptima. Kao što vidite svi recepti su izuzetno jednostavni i svatko ih može pripremiti bez obzira na svoje znanje u kuhinji. Problem čišćenja ćete svaki puta sve brže savladavati tako da se ne morate brinuti ako vam odmah prvi put kuhinja neće biti skroz čista kada budete gotovi. Lignje su odlična delikatesa i ako imate priliku slobodno ih kupite, napravite i uživajte.

Slični članci