Koliko košta izrada osobne iskaznice

Svi poznaju zakon. Zakon je da morate imati osobnu iskaznicu sa sobom. Ako je nemate možete biti čak i zatvoreni nakon nekoliko upozorenja. To je istina i sa time se ne treba šaliti. Morate imati na umu i to da se osobna iskaznica ne radi samo kada napunite određen broj godina, nego i kada vam stara istekne. Istina je da kada vas policajci legitimiraju, a osobna vam je istekla, neće baš shvatiti. No i bez toga vi morate imati odgovarajuću osobnu iskaznicu iz tog razloga što neke stvari jednostavno ne možete raditi. Ne možete tražiti posao, prijaviti se na burzu, vaditi neke druge dokumente, otići preko granice… Osobnu morate imati i zbog sebe a ne samo zato što vam zakon to nalaže. No osobna koju morate imati nije besplatna. Niti blizu. Za osobnu iskaznicu morati ćete izdvojiti određenu svotu novaca i malo više se namučiti nego što bi trebali. Krenuti ćemo prvo od toga što vam je sve zapravo potrebno za osobnu iskaznicu, a kasnije to sve i izračunati.

ŠTO JE SVE POTREBNO ZA OSOBNU

Prvo što morate napraviti je otići u neki foto studio i slikati se. Osobi koja će vas fotografirati morate napomenuti da je to za osobnu iskaznicu kako bi vam ona mogla napraviti slike koje su potrebnih proporcija. Morati ćete uzeti dvije slike. To je prije nego što uopće otiđete u policijsku postaju. Kada ste to napravili morate otići u postaju i uzeti papir koji je potrebno ispuniti kako bi mogli dati da vam se osobna počne raditi. Taj papir ili obrazac stoji u kutiji na kojoj piše za osobnu iskaznicu. Nakon što to ispunite morati ćete otići do kioska kako bi kupili državni biljeg koji je potreban. Također biti će vam potreban rodni list i domovnica. Te dvije stvari su neophodne. Kada ste ispunili papir, kupili biljeg i predali rodni list i domovnicu vaša osobna iskaznica se počinje raditi.

KOLIKO KOŠTA IZRADA

Ići ćemo korak po korak koliko je cijena svega. Prvo ćete slikanje morati platiti 50 kuna, nakon toga morati ćete platiti biljeg 50 kuna ili u novije vrijeme čak dobijete i uplatnicu koju možete priložiti umjesto biljega. To bi na prvu bilo sve što morate napraviti, i uopće nije puno. Problem je u tome ako izgubite osobnu iskaznicu. Nakon toga morate javiti narodnim novinama da ste izgubili osobnu iskaznicu i čekati 30 dana u slučaju da se netko javi. Nakon toga krećete sa ponovnim rađenjem vaše osobne iskaznice. Oglas u narodnim novinama košta 50 kuna. Kao što vidite  radnja iskaznice nije uopće toliko skupa, no postoje problemi koji vam se mogu javiti. Možete izgubiti osobnu iskaznicu ili vam se ona može oštetiti. U slučaju da vam se osobna iskaznica ošteti morate platiti naknadu od 70 kuna za rađenje nove iskaznice.

TKO MOŽE IZVADITI OSOBNU ISKAZNICU

Sve osobe koje su starije od 15 godina. Kada ste te dobi po zakonu morate imati osobnu iskaznicu. Prije toga nije dozvoljeno, makar je bilo pokušaja da osobe izvade osobnu i sa manjim brojem godina. Takav slučaj je kod sportaša i kod onih koji moraju prelaziti granicu dosta često. Također morate voditi brigu o tome da na slici za osobnu iskaznicu izgledate tako da se možete prepoznati. Ne možete imati dugu bradu i dugu kosu ako ju kasnije obrijete. Ne možete niti biti skroz obrijani ili recimo ćelavi pa pustiti dugu kosu i bradu. Također vi ste ti koji morate izvaditi osobnu iskaznicu i morate se potpisati. Dakle ne možete poslati nekoga drugoga da izvadi vašu osobnu iskaznicu makar vi bili spriječeni i makar je ta osoba član vaše obitelji. Kada ste izvadili osobnu pazite na nju i ne dajte da vam se ošteti ili da se izgubi.

Slični članci