Kako napraviti tijesto za pitu

Danas rijetko gdje možemo pojesti pitu. Mnogo jela se krivo naziva pitom, tako recimo mnogi štrudle nazivaju domaćom pitom, ili burek sa sirom nazivaju pita, no u suštini postoji samo pita koju vrlo često gledate na filmovima i pitate se kakvog li je okusa. Odličnog je okusa. No zašto ju vi ne bi sami napravili kod kuće i probali. Na prvi pogled se čini da je teško, no u stvari ako ste malo sposobniji u kuhinji vrlo lagano ćete uspjeti napraviti pitu i svoje prijatelje ili obitelj iznenaditi sa vrlo ukusnim jelom koje do sada vjerojatno nisu imali priliku probati. Recept ćemo početi sa najtežim dijelom a to je napraviti tijesto za pitu.

PRHKO TIJESTO

Tijesto koje se koristi da bi napravili pitu je prhko tijesto. Odmah da vas upozorimo, ako vam prvih par puta ne ispadne onako kako bi trebalo, ili kako ste mislili da će ispasti, nemojte očajavati nego nastavite pokušavati. Kada jednom shvatite kako se radi svaki puta će vam ispasti dobro. Za prhko tijesto trebaju vam sljedeći sastojci. Omjer koji ćemo vam preporučiti je za napraviti jednu pitu. Naravno za domaću pitu potrebno je imati tavu specijaliziranu za rađenje piti. Može se kupiti bilo gdje i nije pretjerano skupa, te kada ju jednom kupite služiti će vam dugo vremena.

Potrebne namirnice za prhko tijesto su sljedeće: oko 4 žumanjka, 150 do 170 grama maslaca, 100 grama šećera, 350 grama brašna, te malo soli. Po želji možete dodati i malo limunove ili malo korice naranče. Sastojci vam moraju biti na sobnoj temperaturi, dakle ne smiju biti zamrznuti, ne smijete ih odlediti u mikrovalnoj pećnici, i možete ih izvaditi recimo ujutro da odstoje pa popodne raditi tijesto za pitu. Način na koji ćete raditi tijesto je sljedeći.

Brašno stavite na stol tako da napravite rupu u sredini. Pokretima ruke u smjeru kazaljke na satu rasporedite brašno jednakom mjerom sa svih strana. Kada ste to napravili žumanjke stavite unutar te rupe. Maslac morate narezati na male kockice ili na male listiće te staviti na žumanjke. Time ste završili svoj prvi korak.

Sljedeći korak koji morate napraviti je taj da dodajete šećer, malo soli, i po želji koricu od voća koje ste izabrali. Rukama sve te sastojke pomiješajte dok se ne stope jedan u drugi i dok ne naprave krutu smjesu.

Ako vam je tijesto pre teško za mijesiti, pomognite si sa nekim alatom kojime ćete si olakšati posao. Možete koristiti plastičnu žlicu ili nož za torte. Nakon toga tijesto stavite u kuhinjsku foliju, i ostavite da stoji u frižideru između sat i sat i pol vremena.

Sada morate biti vrlo pažljivi. Kada ste izvadili tijesto iz frižidera, vrijeme je da ga postavite u tavu za pečenje pite. Lagani pokretima rasporedite tijesto preko tave. Kada ste to napravili, ponovno laganim pokretima gurnite tijesto u kalup tave. Svo tijesto koje je prešlo preko rubova tave utisnite na rubove i ako samo ne otpadne, odrežite ga vrlo pažljivim pokretima nožem.

PEČENJE TIJESTA

Tijesto je spremno, no prije pečenja morate lagano probosti tijesto nekoliko puta vilicom ili nožem. Nakon toga tijesto je spremno za pečenje. Stavite ga na 200 stupnjeva i pecite 15 minuta. Nakon 15 minuta izvadite tijesto i dodajte nadjev unutra. Možete kombinirati bilo kakve nadjeve, od jabuka, šljiva, brusnice, koje god voće najviše volite. Kada ste stavili nadjev višak tijesta možete narezati na trakice i prekriti gornji dio pite. Tako će vam i to tijesto postati hrskavo i moći ćete još više uživati u svojoj delikatesi.

Pitu možete poslužiti sa sladoledom ili šlagom. Važno je zapamtiti da ne odustajete ako vam prvi puta ne upali nego budete uporni i sigurno ćete uspjeti napraviti odličnu pitu.

Slični članci