Kako napraviti tijesto za lazanje

Što prvo pomislite kada se sjetite talijanske kuhinje? Prvo se sjetite lasagna i možda špageta. I niste u krivu ako pomislite da su ta dva specijaliteta najbolje što je izašlo iz njihove kuhinje. Špagete nije teško napraviti i možete ih kombinirati sa svim vrstama hrane, no lasagne je malo teže napraviti. Naravno da ih možete naručiti iz nekog restorana ili pizzerije no domaće lasagne su definitivno najbolje i ako si uzmete malo vremena i date si malo truda moći ćete napraviti odlične lasagne. Prvo što trebate je naučiti napraviti domaće tijesto za lasagne. Najlakše je kupiti u nekom trgovačkom centru tijesto za lasagne no to nikada neće biti istog okusa i nećete uživati u njima kao u onima koji su pripremljeni vašom rukom. Prvo ćemo dakle naučiti raditi tijesto za lasagne.

TIJESTO ZA LASAGNE

Tijesto se radi kao gotovo svaka talijanska tjestenina. Osnovni sastojci su sljedeći: brašno, jaje, sol, valjak i malo vode. Način pripreme je taj da prvo zamijesite brašno. Za jednu manju porciju lasagna trebalo bi koristiti oko 20 dkg brašna. Kada ste zamijesili brašno i dodali vode, dodajte jedno jaje koje će sve to skupa povezati. Brašno bi se trebalo dići. Sada ga posolite i pustite da odstoji koju minutu. Kada ste to napravili potrebno je izvaljati tijesto koje još nije spremno. To ćete napraviti tako da ćete posuti malo brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo po stolu i valjkom ga razvaljati po stolu. Sljedeći korak koji morate napraviti je da to tijesto u ravnomjernim porcijama probate izrezati na jednake kvadrate. Kada ste to napravili i ostavili da vaše tijesto malo stoji kako bi se stvrdnulo, vrijeme je da napravite vaš sljedeći korak.

LASAGNE ZAVRŠETAK

Sada je vrijeme da završite svoje domaće lasagne. Prvo što morate napraviti je odabrati tepsiju u kojoj ćete peći lasagne. Imajte na umu da birate onoliku tepsiju, za koliko ljudi radite. Istina je da lasagne možete podgrijati u mikrovalnoj pećnici, no lasagne su dobrog okusa jedino dok su svježe iz pećnice. Na dno tepsije poslažite prvu rundu vašeg tijesta, ili onih kvadrata koje ste dobili dok ste radili tijesto. Nakon toga dodajte nadjev koji ste odabrali. On može biti od mesa, sira, razno raznih umaka. To je čisto na vama da odaberete. Kada ste to napravili ponovno na taj nadjev dodajte preostale kvadrate vašeg tijesta. Taj princip trebali bi u najboljem slučaju ponoviti 4 puta kako bi vaše lasagne bile dovoljno sočne, a opet dovoljno čvrste da se ne raspadnu kada izađu iz pećnice. Sada kada ste gotovi sa svime i stavili ste zadnji sloj tijesta, na vrh toga u savršenom smislu trebali bi ste staviti bešamel umak za lasagne. Njega možete sami napraviti, ili kupiti, no to nije toliko bitno jer će većinu vremena imati isti okus. Vrijeme je da spečete lasagne. Stavite ih u pećnicu na 220 stupnjeva pola sata i provjeravajte svako malo kako napreduju.

POSLUŽIVANJE

Lasagne možete poslužiti na nekoliko načina. Tradicionalni način je da izrežete kvadrat lasagna iz tepsije i date gostu da si ga prereže na nekoliko većih komada kako bi mu ostale trakice od svakoga sloja. Tako se poslužuje u Italiji, pa bi i vi mogli u svome domu. Poslužite ih uz bijelo ili crno vino. Na vama je izbor. Dobar tek.

Slični članci