Integralni kruh recept

Integralni kruh u posljednje vrijeme sve više postaje favorit kod ljudi koji vole jesti kruh, no znaju koliko ima kalorija. Integrali kruh bi trebao imati manje kalorija, no način na koji ćete raditi integralni kruh je dosta zamršen i težak. Ako nikada prije niste radili kruh uopće, bilo bi dobro kada bi probali napraviti neki normalan kruh pa tek onda integralni. Ako već dobro radite kruh, a želite se okušati u nečemu malo težemu, integralni kruh je savršen recept za vas i za vašu obitelj. Prvo sa čime ćemo krenuti je kako pripremiti sve za integralni kruh.

SASTOJCI

Sastojci koji će vam biti potrebni za integralni kruh biti će u obujmu onoga koliku ćete količinu raditi smjese za integralni kruh. Ovi sastojci biti će vam za jedan integralni kruh, to jest za smjesu jednoga kruha. Sastojci će biti sljedeći: 200 grama integralnog brašna, brašno mora biti integralno jer je to u ostalom i glavna značajka ovog kruha, 200 grama bijelog glatkog brašna, oko 200 ml vode, 100 ml toplog mlijeka, ili bez toga ovisi o vama, 2 žlice soli, žličica šećera, kvasac i malo maslinovog ulja. Kada ste nabavili sve sastojke prebacujemo se na recept.

RECEPT

Prvo što ćete napraviti je da u posudicu stavite toplo mlijeko, kvasac, tri žličice brašna i žličicu šećera. To ostavite u zatvorenoj posudi, koja će stajati nekih 40 minuta. Ovakva smjesa će rasti puno brže nego obično tijesto iz tog razloga što u smjesu idu glatko brašno i šećer. Sada ćete u drugoj posudi pomiješati toplu vodu, sol, ostatak brašna i prethodno napravljenu smjesu. Sada ćete umijesiti smjesu isto kao i kada radite obični kruh. Tijesto razvucite i prebacujte smjesu sa jedne strane na drugu nekih 10 minuta. nakon toga tijesto ostavite da se podigne. Znati ćete da je spremno kada mu se obujam udvostruči. Nakon toga vrijeme je da razmažete površinu brašnom i stavite kruh na nju. Možete smjesu oblikovati u nekoliko varijanti. Možete napraviti male kugle, štruce, pogače. Bilo što da vam odgovara. Nakon toga nožem na vrhu izrežite nekoliko ravnih crti kako bi se unutrašnjost bolje ispekla. Sada to poklopite krpom i ostavite da se diže nekih 2 sata.

PEČENJE U PEĆNICI

Sada premažite kruh maslinovim uljem. Maslinovo ulje je odlično koristiti jer gotovo uz svaki recept za integralni kruh potrebno je koristiti maslinovo ulje kako bi vaš želudac lakše probavio ovakvu smjesu sastojaka. Sada vaše kruhove postavite na tavu i oni su spremni za pečenje. Pecite ih nekih pola sata na 200 stupnjeva u pećnici. Ako vam kruh nakon tog vremena ne izgleda spreman za posluživanje ili vam se čini nakon 20 minuta da je već spreman, onda vi nastupate i morate biti spremni izvaditi kruh na vrijeme kako ne bi zagorio ili ga ostaviti da se peče još koju minutu.

POSLUŽIVANJE

Ovaj kruh se mora posluživati dok je vrlo topao. Hladan integralni kruh nema toliko fini i izražajan okus kao onaj koji je tek izašao iz pećnice. Uz ovakav kruh poslužite porciju crnih maslina ili feta sira. Probajte izbjegavati vino uz ovakvo posluživanje. Nakon dva tri puta integralni kruh će vam ispadati sve bolje i bolje, tako da se ne obeshrabrujete ako vam prvi put ne uspije onako kako ste zamišljali.

Slični članci