Da li šljive debljaju

Šljive su voće niske kalorijske vrijednosti koje sadrži vitamine, minerale i aminokiseline. One imaju sladak i opor okus, i možete ih jesti svježe ili sušene, te ih koristiti u različitim receptima kao što su sok od šljiva, vino od šljiva, kisele šljive, džem od šljiva ili kolači i torte. Šljive imaju malo kalorija, a u isto vrijeme nude nekoliko korisnih hranjivih tvari, tako da ih dodavanje u vaš prehrambeni plan može biti korisno za vaše zdravlje i za vašu prehranu. Ovu raznoliku obitelj voća čini više od 140 različitih vrsta šljiva koje mogu bili male ili velike, te u više različitih boja poput žute, crvene, plave ili ljubičaste.

Šljive ne debljaju po nikakvim standardima. Imaju visok sadržaj vode i pune su esencijalnih minerala koji pomažu vašem metabolizmu i izgaranju masnoća. Jedan veliki plod šljive sadrži samo oko 25-30 kalorije. Šljive imaju vrlo nizak udio masti, manje od 0,2 grama po plodu. Osim toga  gotovo da i ne sadrže zasićene masnoće, koje povećavaju rizik od bolesti srca podizanjem razine kolesterola. Ako vaš plan mršavljenja ograničava unošenje ugljikohidrata, onda su šljive jedno od rijetkih voća koje možete jesti, jer plod šljive sadrži samo oko 7. 5 grama ugljikohidrata. Dakle, ne trebate se zabrinjavati da ćete dobiti na težini ako jedete šljive, čak suprotno, šljive pomažu u gubitku težine i trebali bi biti dio bilo kojeg prehrambenog plana za smanjenje težine.

Suhe šljive su bogate vlaknima, ali također imaju i koncentriranu količinu prirodnog šećera, što povećava njihovu kalorijsku vrijednost. Jedna šalica suhih šljiva sadrži oko 100 kalorija, što još uvijek nije loše s obzirom na njihove brojne pozitivne osobine. Ako pak ne volite suhe šljive, pokušajte probati sok od šljiva, koji je pun vlakana i antioksidansa, dva sastojka koja vam mogu pomoći u gubitku težine.

Kao i većina agruma, šljive pomažu u zaštiti vaših očiju od makularne degeneracije koja se događa s dobi. Dakle ako želite zadržati vaš dobar vid još dugo vremena potrudite se da uključite agrume, pogotovo šljive u vašu prehranu. Šljive su vrlo važne za djecu da bi se osiguralo njihovo zdravlje očiju te da bi im se pomoglo da razviju snažan imunološki sustav. Visok sadržaj vitamina C prisutnog u šljivama u suradnji s fitonutrijentima pomažu u sprječavanju infekcija uha koje su obično uzrokovane taloženjem sluzi. Vitamin C je vrlo bitan za zdravo funkcioniranje tijela, on pomaže u jačanju imunološkog sustava i pomaže u izgradnji zdravog tkiva. Ako patite od čestih napadaja prehlade ili gripe, šljive su dobre za vas jer mogu pomoći spriječiti takve pojave. Provedena su i brojna istraživanja koja su dokazala da šljive poboljšavaju apsorpciju željeza u tijelu, te da su vrlo dobre za zdravlje srca zbog antioksidansa. Jedenje šljiva može pomoći u slučaju brojnih upala želuca, crijeva ili debelog crijeva izazvanih oksidacijom.

Očito je da šljive imaju više pozitivnih nego negativnih osobina i da su vrlo dobre za vas, ne samo u slučaju kontroliranja težine već i u vezi vašeg zdravlja zbog čega bi ih trebali uključiti u vašu prehranu, barem tri puta tjedno.

Slični članci

  • Debljaju li slani štapići Ako volite grickalice, štapići su sigurno jedan od favorita koje konzumirate. Ispred ostalih […]
  • Deblja li šipak Šipak je jedna od onih namirnica koje većina ljudi voli. Svi koji ga jedu vjerojatno odmah pomisle […]
  • Deblja li alkohol Ovo će za sve one koji piju alkohol možda biti malo teže za pročitati, no morate biti sigurni […]
  • Da li lubenica deblja Lubenica ima puno kalorija, no znači li to da ona deblja? Ili lubenica pak može pomoći pri […]
  • Da li kava deblja Kava, sama po sebi, uopće ne deblja. Bilo da se nalazi u obliku instant kave ili mljevenih zrna […]
  • Da li riža deblja Kada se priča o riži o njenom učinku na zdravlje i debljanje odmah nastane ogromna siva zona […]