Kako spriječiti vašu mačku da grebe namještaj

Iako je s vaše točke gledišta grebanje namještaja je destruktivno ponašanje, no s točke gledišta vaše mačke, ovo je prirodno ponašanje, biološka potreba da održava svoje pandže u dobroj formi te vježbanje ramena, noge i šape kroz istezanje i uvlačenje. Drugi motiv koji mačke imaju za grebanje namještaja je emotivan. U svojim šapama one imaju žlijezde s kojima šire svoj miris te grebanja nekog mjesta one objavljuju svoju prisutnost drugim mačkama te prisvajaju teritorij. Paradoksalno, mačka može izgrebati vaš omiljeni komad namještaja, jer vas obilježava kao svog čovjeka. Zaštita namještaja nije nemoguća, ali zahtjeva će malo domišljatosti i truda.

Najvažnije je da budete svjesni toga da nikada fizički ne kažnjavate mačku kada ju uhvatite da grebe vaš namještaj. Tjelesno kažnjavanje ne služi svrsi  te najčešće ima negativan utjecaj na to kako vas vaša mačka percipira. Kupite barem jedan stup za grebanje za vašu mačku. Ako ste spremni u izgradnji stvari najbolja ideja bi bila izgraditi penjalicu odnosno grebalicu koja će moći zadovoljiti sve potrebe vaše mačke. Prilikom odabira ili izgradnje grebalice, osigurajte da je grebalica barem jednako visoka kao mačka kad stoji na stražnjim nogama.

Ako je vaša kuća velika ili je smještena na dva kata bila bi dobra ideja da imati više od jednog stupa grebanje jer će ovo smanjiti vjerojatnost da će vaša mačka pribjeći grebanju namještaja u prostorijama u kojima nemate stupove za grebanje. Fokusirajte se prvenstveno na sobe u kojima provodite najviše vremena s vašom mačkom. Nakon što kupite ili napravite stup za grebanje trebate naučiti vašeg mačića ili mačka da koristiti samo njega i ništa drugo za grebanje. Stavite ga na čvrsto mjesto gdje se ne može prevrnuti kada ga mačka ili mačić koristi.

Dobra ideja je staviti stup za grebanje pokraj komada namještaja koji je dosad bio  objekt  grebanja. Još jedna opcija za spriječavanje vaše mačke da ne grebe namještaj je korištenje boce za prskanje, no korištenje ove opcije nije popularno među ljubiteljima mačaka. Ne samo da će korištenjem ove metode vaša mačka najvjerojatnije početi izbjegavati ovo ponašanje u vašoj blizni jer će shvatiti da boce za pskanje nema kada nema vas, već će ovako mačka naučiti da ste vi opasni i da vas treba izbjegavati. Budite strpljivi i imajte razumijevanja.

Ako imate mačku i istražujete o njoj onda sigurno volite svoju mačku i cijenite vezu koju djelite. Mačke znaju kada vam je stalo te će uzvraćati ove osjećaje na način da će pokušati učiniti najbolje što znaju da udovolje svojim ljudskim prijateljima,  pod uvjetom da ih podržavamo i hvalimo za njihov tvrt. Tijekom vremena, uz malo strpljenja, razumijevanja i truda vaša će se mačka naviknuti na korištenje stupa za grebanje i ostaviti dosadašnju metu odnosno namještaj na miru.

Slični članci